Olga Molné i l’equip de CC+DA+L’A van aconseguir ahir una victòria agredolça. La formació, que competia contra si mateixa i l’ombra de l’abstenció i del vot en blanc, va obtenir el ple dels 12 representants al comú en unes eleccions amb la pitjor participació registrada en tots els comicis comunals massanencs celebrats després de l’aprovació de la Constitució. La candidatura liderada per Molné va aconseguir 912 vots dels 1.598 que es van escrutar, amb una participació només del 51%, 17 punts percentuals per sota respecte al 2015. A més, els vots en blanc (589) van representar el 36% del total de paperetes emeses mentre que de vots nuls se’n van registrar 97.
La número 1 de CC+DA+L’A va admetre que esperaven una abstenció alta i d’entrada hi va treure ferro. «Estem dins dels paràmetres, que eren d’entre el 50 i e 55%», va dir la cap de llista, que també es va mostrar sorpresa per la tendència a escala nacional. En tot cas, Molné va afirmar que faran un anàlisi dels resultats per tal d’involucrar la gent «per tirar les propostes endavant». «El que hem anat veient en campanya amb una sola llista és menys encisador que dues llistes i ja ho percebíem», va dir la cònsol major electa en relació a la forta abstenció a la Massana.
Després de saber-se els resultats, la representant va «felicitar totes les persones que han votat» i va assegurar que treballaran per tots els ciutadans i que els faran partícips de les decisions que adopti la corporació. Sobre el programa electoral, Molné va dir que per ara treballaran amb un prorama de continuïtat i que aniran desgranant les propostes plantejades durant els quinze dies de la campanya.
Mals presagis
A falta d’una llista alternativa, la plataforma massanenca tenia la vista posada des de primera hora del matí a les pantalles de participació. D’entrada, la participació quan es van abocar els vots judicials, ja era 12 punts percentuals inferior respecte a fa quatre anys. A la Batllia hi van votar 488 electors massanencs, molt lluny dels 626 del 2015. A les 13 hores, les dades de participació del Govern, que estipulava que la participació se situava en el 32,7%, començaven a confirmar els pitjors presagis. La dada era deu punts menys respecte a fa quatre anys. Només quedava l’esperança que l’afluència d’electors pogués remuntar a la tarda, però a les 17 hores, la xifra era pitjor, de 15 punts percentuals per sota.
Lluny dels primers comicis
La xifra de participació més baixa fins ahir es va registrar tot just el 2015, quan CC es va imposar clarament amb 1.330 vots contra DA, que aleshores es presentava per separat de la plataforma, i que va obtenir-ne 385. Aleshores, la participació va ser del 68%. En els anys anteriors, l’abstenció havia sigut molt baixa, sobretot en les primeres cites electorals, com van ser els casos del 1995, del 1999 i del 2003. Les victòries d’Antoni Garallà, Josep Montané i de Josep Maria Camp es van consumar amb més d’un 84% de participació, que mica en mica va anar baixant en les següents cites amb les urnes. Al 2007, quan Josep Maria Camp va renovar el mandat davant de Pere López, l’abstenció ja va arribar al 26%, similar a la que es va registrar al 2011, en la primera victòria de David Baró. Al 2015, quan el fins ara cònsol major va reeditar la victòria, l’abstenció va assolir el 32%.
El dia de la presentació de llistes es va acabar confirmant que a la parròquia només hi concorreria una llista, després dels intents de l’exministra de Cultura i Esports, Olga Gelabert, que plantejava una alternativa en la qual hi podrien haver format part Amadeu Rossell, Xavier Coma i Sofia Garrallà. Des de l’inici de la campanya electoral, Ciutadans Compromesos va fer una crida constant per afavorir la participació i intenses reunions de poble a totes les localitats de la parròquia per arribar a tots els electors. La Massana és la parròquia en què més va créixer el nombre d’electors respecte al 2015. En aquest cas, la xifra es va incrementar-se un 14% i va passar dels 2.743 ara fa quatre anys als 3.125 d’ahir.
La coalició de CC+DA+L’A haurà de desplegar ara el programa electoral proposat amb l’objectiu d’aplicar totes les promeses fetes. En aquesta l’anterior mandat, la plataforma massanenca assegura que va complir el 96% del programa presentat en els comicis de l’any 2015. Les noves inversions a Pal-Arinsal, la possible entrada d’inversors privats a EMAP i la dinamització del comerç a la parròquia seran els eixos principals d’actuació de CC en els pròxims quatre anys.