Aquesta setmana, l’escorta txec del MoraBanc, David Jelínek, deia, a la roda de premsa des de València, que la part mental era la més difícil per afrontar aquest nou format que serveix per finalitzar la Lliga Endesa. Es tracta d’un problema al qual han d’adaptar-se molts esportistes professionals ja que la tornada a la competició té lloc després de moltes setmanes sense entrenar en unes bones condicions.
L’expert en psicologia esportiva, professor de la Universitat de València, president de l’Associació de Psicòlegs Esportius de la Comunitat Valenciana i vicepresident de la Federació Espanyola de Psicologia de l’Esport, David Peris, parla sobre aquest factor important per a EL PERIÒDIC.
La lliga Endesa torna sense públic i els jugadors han d’adaptar-se: «Ara percebran uns estímuls diferents als que estan acostumats per les diferents condicions amb aquesta situació, com és el públic o el soroll. En esports de pista aquest factor és més rellevant si cap perquè el soroll és molt gran i els esportistes l’identifiquen amb el partit». De fet, aquestes diferències ambientals poden generar inseguretat: «Quant més acostumat estàs a una situació més confiança tens, però aquesta és totalment nova». «Totes les condicions externes afecten al nivell òptim en diferents graus depenent de cada jugador, perquè cadascú és un món», per això, s’ha de treballar a nivell individual, però els equips també han de fer-ho a nivell col·lectiu: «s’ha de fer treball de grup simulant condicions de competició i tractant de recrear situacions».
Una de les claus que dona Peris és que «els jugadores han de sentir seguretat i percepció del control de la situació per reduir la incertesa i, per tant, l’estrès. Quan percebo una situació com a una amenaça és per falta de control i augmenta l’estrès».
A més, és vital «fomentar l’autoconfiança i fer-los entendre que ho faran el millor que ho puguin fer en una situació excepcional com aquesta, sempre fent un anàlisi realista».
Molta gent compara la tornada a la competició amb un inici de temporada corrent, però per a aquest expert «la gran diferència és que ara no hi ha una fase d’adaptació com és una pretemporada. Es passa de no competir a jugar-s’ho tot a una carta i amb moltíssima intensitat. No hi ha una preparació progressiva».