El projecte de la candidatura d’Andorra com a seu per acollir el Mundial d’Esquí Alpí al 2027 va consolidant-se a mesura que passa el temps. Fa algunes setmanes, la comissió organitzadora andorrana va presentar oficialment el contingut del dossier de candidatura, mitjançant una videoconferència davant la Federació Internacional d’Esquí (FIS). El mateix document és el que registra xifra per xifra (i en aproximacions) com influiran en el país aquestes jornades, destacant la previsió que els mundials d’esquí alpí podrien deixar un superàvit al país del voltant de tres milions d’euros, segons va explicar el director general de la candidatura, David Hidalgo al mitjà digital Palco23.
En total, tenint en compte totes les accions que s’han de portar a terme, el projecte compta amb un pressupost d’ingressos de 42 milions d’euros, mentre que el pressupost de despesa se situaria en 39,2 milions. Desglossant aquestes xifres, aproximadament el 90% dels ingressos procedirà dels drets de televisió, mentre que l’organització estima que els ingressos per entrades oscil·laran entre un i 1,3 milions d’euros però, no obstant això, també es va recalcar que la suma de cada entrada podria veure’s reduïda perquè la política de l’empresa implicarà regalar algunes a causa de la realització d’accions solidàries. D’altra banda, la venda de marxandatge deixaria una quantia que oscil·laria entre els 500.000 i 750.000 euros.
En l’apartat contraposat de despeses previstes, s’ha registrat que de sis a set milions d’euros aniran destinats a l’allotjament i altres rúbriques importants per a rebre als més de 700 esportistes que residiran al Principat durant un total 15 dies. La resta de la suma de les despeses es dividirà entre altres àmbits imprescindibles com són el transport, les cerimònies, els festivals d’esquí o les activitats d’entreteniment, així com les despeses de funcionament de la mateixa estació.
Altres punts a tenir en compte són que per a albergar l’esdeveniment internacional, l’organització haurà d’invertir entre dos i tres milions d’euros al llarg de cinc anys, i aquesta acció correspondrà a millorar la fibra per a no haver de tirar cable, a millorar la qualitat de la neu a l’Avet i, possiblement, il·luminar la pista per a fer alguna competició nocturna. Dins de tots els nombres que es barallen en aquest desgloç, aquesta xifra seria l’únic desemborsament que es faria, ja que prèviament, ara fa tres anys, al 2018, es va haver de realitzar una inversió de 24 milions d’euros en la plataforma i el pàrquing de Soldeu, als peus de la pista d’eslàlom de l’Avet, per a acollir les Finals de la Copa del Món del 2019. Cal destacar que l’organització ja va comunicar en el seu moment que en cap moment es requerirà de capital públic per a fer front a la inversions i, de fet, el patrocini amb Andorra Turisme encara no s’ha tancat. No obstant això, sí que es rebrà el suport del govern del país en termes d’infraestructura pública, com ja va passar amb la visita del Tour de França.
Aquest esdeveniment del mundial d’esquí alpí multiplica per 10 el pressupost de les finals de la Copa del Món, que se celebraran al Principat el pròxim 2023, amb un pressupost total de quatre milions d’euros. A més, d’altra banda, i en comparació, el pressupost per a l’organització de la Copa d’Europa d’enguany es va fixar en 500.000 euros. Finalment, si s’escull la candidatura, es comptarà amb cinc anys de preparació. Tanmateix, les regles no escrites estipulen que els organitzadors de la Copa del Món albergaran les finals un any abans, per la qual cosa si es guanya el 2027, Andorra albergarà aquestes el 2026. Segons l’organització, si no s’aconseguís la candidatura per al 2027, el país es tornaria a presentar per a organitzar l’esdeveniment en 2029.
La instal·lació artística de la candidatura del 2027 arriba a Ordino
La parròquia d’Ordino va prendre el relleu a Encamp per acollir l’obra artística de Miquel Mercè amb motiu de la candidatura d’Andorra per als Campionats del Món d’esquí alpí 2027. Amb el títol ‘La successió del bosc’, el conjunt itinerant es va inaugurar el 15 de novembre i estarà instal·lat al jardí de la Casa Pairal fins al 26 de desembre. L’obra s’inspira en l’avet com a element central i contempla una possible evolució fins al 2027. L’objectiu és donar a conèixer la candidatura i vincular l’esport i la cultura «per construir vincles de participació en l’àmbit local amb altres sectors més enllà de l’esportiu», segons explica el dossier que acompanya el treball artístic. Destaca la voluntat sostenible del projecte i l’obra inclou un tòtem amb un QR explicatiu.