Search
Close this search box.
Maria Lozano

Haydée Vila

Llibretera de la trenca

Una llibreria troba la seva ànima amb el temps

–Per què van decidir obrir una llibreria que també fos cafeteria?
– Jo era molt clienta d’aquest tipus d’establiments quan vivia a Barcelona. Hi anava sovint a escriure per feina o coses personals. Sempre he pensat que a les cafeteries es treballa molt bé, envoltada de veus i sorolls, com una mena de banda sonora que a mi m’acompanya i em facilita la concentració, potser perquè em recorda al brogit d’una redacció de diari. 
D’altra banda, m’és impossible passar davant d’una llibreria i no entrar-hi a remenar i si amés t’hi pots asseure a fer un cafè i fullejar el que t’acabes de comprar, molt millor. Des de petita he viscut envoltada de llibres, els meus pares em van trametre l’amor per la lectura -tots dos eren grans lectors- però mai hauria dit que en faria el meu ofici. Així que quan va sorgir l’oportunitat, amb un grup d’amics ens hi vam llençar de cap. Faltava un lloc així a Andorra, i va ser quan va nèixer la Trenca, que va obrir el 30 de novembre de 2021.

– Els arriben novetats cada setmana o cada mes?
– Cada setmana. És increïble la quantitat de llibres que es publiquen, tant a Catalunya com a Andorra, on els editors estan fent una gran feina. Parlo de Catalunya perquè és la nostra opció prioritzar la literatura en català -tant literatura escrita en llengua catalana com traduccions d’autors estrangers al català- , tot i que, òbviament, també tenim obra en altres idiomes. Seleccionem el que volem tenir, intentem donar a conèixer l’obra dels autors i les editorials andorranes i anem construint comunitat, amb les presentacions i actes que organitzem a El Soterrani. Una llibreria troba la seva ànima amb el temps, amb la personalitat dels llibreters i els gustos dels clients. 

–Quin tipus de clients tenen?
–Bons clients i de tots tipus. Evidentment, hi ha un grup de clients fidels que venen cada setmana i també clients que venen de tant en tant. Mares i pares que busquen llibres per als seus fills, estudiants, una mica de tot. El que et puc dir és que normalment, la gent repeteix un cop ho prova.

–A altres països hi ha més llibreries/cafeteries d’aquest tipus?
–A tot arreu des de fa molt temps aquest model funciona. Recordo a finals dels noranta el primer cop que vaig entrar en una a San Francisco.

–Tenen algun referent directe?
–Sempre et quedes amb alguna idea quan visites alguna. Jo, quan viatjo, sempre entro a les llibreries de les ciutats i sempre trobes alguna cosa que t’agrada i que pots incorporar. Les llibreries són racons meravellosos de les ciutats.

–Què és per a tu Sant Jordi?
–Per a mi Sant Jordi és el dia de la literatura i el dia dels enamorats en la nostra tradició. El dia en què  es regalen a les persones que estimem els llibres i flors. 
Considero queés el dia més bonic de l’any, en què la cultura i la literatura passen a ser més importants que la vida social del país, cosa que no és gaire habitual, i que tothom se sent part d’aquesta cultura de literatura, llibres, i flors. De l’amor. Abans de ser llibretera per a mi ja era un dels dies preferits de l’any. H

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Corredor octogenari
Decoradora
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu