Per fi una petita llum entre tanta negror i notícies econòmiques negatives. Els promotors veuen amb esperança l’evolució d’aquest any i admeten sense embuts que tot apunta que el balanç final serà millor que els anteriors, des del 2008 quan vam entrar en la tempesta financera i econòmica. Una gota d’esperança en un oceà enfurismat. Aquesta és la sensació que es desprèn de les manifestacions del president de l’Associació de Promotors Immobiliaris d’Andorra, (APIA), Jordi Galobardas, que augura que aquest any les vendes seran millors que en exercicis passats. Es veu un llumeta al final del túnel després de tanta crisi i després de tanta especulació i bombolla. Però que ningú alci les campanes al vol, els gestors immobiliaris no s’estan referint a una revifada espectacular de la construcció amb promocions noves. Res tornarà a ser igual quan passi la tempesta.
Galobardas es refereix a un major nombre de transaccions, d’operacions de compra-venda i de lloguers, el que ha de permetre al sector sobreviure i afrontar el futur amb menys pessimisme. Actualment hi ha un estoc d’habitatges que el mercat ha d’absorbir, i això requerirà de temps. Tampoc se sap quan pisos estan en mans de les entitats bancàries, però segur que també és important. Per tant, no ha arribat encara el moment d’encetar promocions noves, encara que s’estigui fent algunes, sinó d’administrar l’activitat que comença ha reflotar.
Dins d’aquest optimisme moderant també encaixen els canvis legals que ha viscut el país els darrers mesos, sumats als que han de venir, a més d’una situació internacional que, malgrat ser decaient, beneficia Andorra. Són els aspectes que han propiciat que aquest any el sector estigui una mica millor, en paraules de Galobardas. El promotor assegura que la situació actual de vendes és millor que la d’anys anteriors. Parlem dels anys marcats per la crisi, ja que tot el que sigui abans del 2008 ja és una altra història.
El president de l’APIA atribueix l’evolució a canvis favorables com la nova llei de residències passives, la llei d’inversions estrangeres, la recent modificació de la llei del sòl, i també a que s’acabi tancant el marc fiscal, una reforma que segueixen amb molta atenció.
Però els ciutadans estan escaldats. ¿Qui no recorda no fa gaire a imminents i prestigiosos economistes veient brots verds quan només hi havia terra erma? ¿Qui no té encara a la ment les paraules que deien que la crisi pot ser una gran oportunitat? En realitat ha estat un tsunami per a moltes famílies i empreses, però la situació no es pot allargar eternament i cal ser optimistes.
Per a més informació consulti l’edició en paper.