El cap de Govern, Toni Martí, acompanyat del síndic Vicenç Mateu, va fer ahir una visita al copríncep i president francès, Nicolas Sarkozy, que va tenir un elevat grau de cortesia i un calendari molt marcat. D’una banda Martí va viatjar a París després de la seva contundent victòria a les eleccions a l’abril passat. El dirigent gal, per la seva banda, afrontarà en breu les eleccions al seu país dins de la tempesta econòmica internacional i amb unes perspectives complicades.
Però deixant de banda els condicionants i els matisos externs, la trobada al Palau de l’Elisi ha d’haver servit per mantenir el nou talant en les relacions entre ambdós països, condemnats a entendre’s després del difícil episodi que van suposar les declaracions del president gal sobre els paradisos fiscals i la fixació que va mostrar cap a Andorra, un gest que encara ara molts no li perdonen.
A banda dels temes recurrents, com la millora de l’E-9 o els equipament educatius, la trobada va estar protagonitzada per la nova etapa iniciada pel Principat després de deixar enrera l’etiqueta de paradís fiscal i aconseguir complir amb els compromisos establerts per l’OCDE que tant anhelava el copríncep francès. En aquest sentit, la reunió d’ahir va servir per donar un pas endavant en relació a l’objectiu de signar els convenis per evitar la doble imposició, preferentment, amb França i Espanya. Sarkozy va coincidir en la necessitat de donar un impuls definitiu a l’acord i iniciar sense demora les negociacions, que convertiran a França en el primer país en fer aquesta signatura amb Andorra, ja que el probable canvi de Govern a Espanya farà retardar la firma amb Madrid.
La futura signatura és una notícia de gran envergadura per a Andorra, ja que implica un salt qualitatiu en la tant debatuda obertura de les nostres empreses, que en l’actualitat són penalitzades quan surten a treballar a l’exterior. És aquesta nova etapa que està servint per transformar el model fiscal que Andorra ha d’aprofitar, i que va centrar part de l’audiència del president gal, qui va reconèixer l’esforç que ha permès a Andorra obtenir una valoració del Global Tax Forum de l’OCDE fins i tot més positiva que la d’alguns països de la Unió Europea.
El copríncep francès va reiterar el seu suport a les institucions andorranes per avançar en la via de les reformes estructurals que dissenyin un nou model socioeconòmic, i alhora, també lligat amb la signatura del CDI, es va mostrar interessat per la possibilitat que empreses franceses es puguin instal·lar a Andorra. És una oportunitat per mirar més cap al nord que cal aprofitar.
Per a més informació consulti l’edició en paper.