El ministre de Finances, Jordi Cinca, va entrar a tràmit dimarts a la Sindicatura el projecte de llei de pressupost per a l’any que ve. Les grans xifres ja es coneixien ja que van ser anunciades la setmana passada: la inversió augmenta un 9,78%, que es tradueix en 51,5 milions d’euros; els ingressos es mantenen estables en 363 milions d’euros, i la despesa corrent baixa lleugerament i el dèficit (42 milions d’euros) caurà un 7,6% respecte a l’exercici actual. La despesa financera també cau com a conseqüència de l’emissió de deute públic
És tracta d’un pressupost de manual. El Govern no es podia permetre presentar uns comptes continuistes i només tenia l’opció que l’esforç que està demanant a empleats públics, comuns i en definitiva a tots els ciutadans es tradueixin en una despesa menor que vagi combatent les pèrdues fins a l’anhelat dèficit zero, un repte que ara per ara sembla una quimera si no canvien molt les coses.
A banda de les grans xifres, les dues mesures que més impacte tenen és la congelació dels sous dels funcionaris de l’Adminsitració i de les parapúbliques, i les pensions que superin el salari mínim, estipulat en 962 euros mensuals. En aquesta segona s’hi podria obrir un debat sobre on s’hauria de situar el llindar. És cert que la CASS està pagant actualment pensions molt elevades, però denominar pensions altes a algunes que superen per poc el sou mínim es pot considerar excessiu, ja que no es tracta d’una xifra que permeti una vida de luxe ni molt acomodada.
L’altre tema interessant a abordar és el fet que l’Executiu es reserva el dret d’apropiar-se de més reserves d’Andorra Telecom, «en funció de com funcioni la tresoreria», com ja s’ha efectuat aquest segon trimestre. Alerta, que hi ha un informe que avisa dels problemes futurs que pot tenir Andorra Telecom. No és la gallina dels ous d’or i el seu model s’ha de canviar. Però vigilem amb les retallades. És cert que hi ha salaris i pensions exagerades, però no és la majoria. Retallar i austeritat només és una arma de doble tall, contraria a l’opinió de prestigiosos economistes que veuen en la reactivació del consum com la millor fórmula per reactivar l’economia. Ho estem veient a Espanya, com sota la doctrina de Merkel el país veí segueix sense aixecar cap.
Per a més informació consulti l’edició en paper.