Search
Close this search box.

Un filtre pel bé de la viabilitat de projectes

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

Un tota de 38 projectes empresarials es van beneficiar del programa de finançament privilegiat que el Govern –en mans socialdemòcrates– va iniciar el març del 2010. 25 van ser de nova creació, és a dir, han nascut 25 noves empreses. Els altres vuit projectes que han rebut aquest finançament eren de renovació del model empresarial. El programa de finançament disposava d’un total de 12,5 milions d’euros, dels quals s’han concedit préstecs per un total de 3,29 milions avalats pel Govern, això és un 29% del total assignat.

El programa té la voluntat d’ajudar els projectes innovadors, donar-los una empenta, i la vocació d’acompanyar aquelles idees que el Govern considera que tenen un interès especial. Hi ha tres possibilitats de finançament: imports fins a 125.000 euros; imports de fins a 250.000 euros; i imports superiors. El préstec sempre és per a un màxim del 90% de la necessitat d’inversió per a poder convertir en realitat el projecte, amb unes condicions no de mercat: un interès de l’euribor sense marge, amb un retorn establert en un màxim de set anys i amb possibilitats de carències parcials o totals. Per aconseguir l’aval del Govern s’han de complir diferents requisits. És una comissió mixta, composta per representants del propi Govern, de la Cambra de Comerç Indústria i Serveis, l’Associació de Bancs Andorrans i la societat ADI, la que avalua els projectes i els plans d’empresa que sol·liciten beneficiar-se del programa. A més d’analitzar la viabilitat del projecte, també es tenen en compte altres variables com la creació de llocs de treball –amb els 31 projectes finançats amb aquest programa s’han creat 53 llocs de treball–, el caràcter innovador, etcètera. Per als imports superiors als 250.000 euros, és el Consell de Ministres qui ha de donar el vist-i-plau.

És lògic que no sigui un xec en blanc, però es tracta d’una iniciativa lloable que serveix de trampolí per a totes aquelles idees que es poden transformar en un negoci viable.

Però no sempre és així i molt sovint aquest ingeni no està en condicions de rebre el suport institucional perquè no té assegurat que realment es pugui plasmar en una empresa.

Ho demostren les darreres xifres, que parlen que des de la posada en marxa del programa s’han concedit ajuts al 42% dels empresaris que ho han sol·licitat, ja que a l’altre 58% se’ls ha denegat. Segons el director de l’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), Carles Aleix, el motiu pel que es deneguen la majoria de les sol·licituds és que es dubta de la rendibilitat del projecte emprenedor. Podria semblar un filtre exigent, però els gestors dels diner públic han de saber administrar i beneficiar a aquells que s’ho mereixen realment.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Fabiola Sofia Masegosa
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu