El sector turístic del Principat, que és un dels pilars de l’economia, es prepara per a un canvi de paradigma. Els diferents establiments encara estan a l’espera de quins canvis aplicaran als seus negocis, en funció de les directrius que estipuli l’OMS. Tot i això, caldrà recordar que les afectacions en l’economia seran importants en un àmbit que veurà reduïda la seva capacitat per invertir en estructures com a conseqüència dels estralls de la Covid-19.
De moment, els hotels hi estan treballant, tot i que està clar que els canvis podrien ser significatius, tant des de les reestructuracions internes com de les activitats que s’ofereixin. Probablement, no serà només una feina dels establiments, sinó també de les diferents entitats relacionades amb el sector, trobar totes les convergències necessàries per a un model que probablement presentarà altres canvis. Un d’ells seran els possibles controls que es facin a les fronteres per als turistes que vinguin al país per evitar que hi hagi una propagació de la malaltia.
Es tractarà d’un equilibri que s’haurà de mesurar molt bé, ja que s’hauran de garantir les condicions òptimes de salut dels nouvinguts –tant turistes com residents que hagin anat a visitar els seus familiars o que s’hagin desplaçat en altres indrets– mantenint alhora els drets i les proteccions a la seva intimitat. Els efectes negatius en l’economia per al sector turístic seran inevitables ara a curt termini, però el canvi de paradigma dins del sector potser pot oferir noves oportunitats a llarg termini, amb l’arribada de turistes procedents de països pròxims com Espanya i França, que representen la gran part de visitants que acaben arribant al Principat durant l’any. Això anirà en detriment d’altres mercats que fins ara anaven tenint cada cop més presència al turisme d’Andorra, que s’hauran d’anar recuperant amb el pas dels anys.