Després que l’any passat celebréssim Sant Jordi confinats –i en repetíssim un altre d’extraordinari, però descafeïnat en ple mes de juliol–, ahir la plaça del Poble d’Andorra la Vella i diferents punts de les altres parròquies es van omplir de roses i llibres. I és que la ciutadania tenia ganes de tornar a celebrar un dels dies més bonics de l’any –enguany amb un sol esplèndid– i un dels més importants de la cultura catalanoparlant. La jornada va servir per reviure en certa manera una mica la tan anhelada normalitat i tant venedors com compradors es van omplir d’optimisme i il·lusió per seguir afrontant la crisi sanitària. Sembla que «ja se li té el peu al coll» a la pandèmia amb la vacunació i «és un pas endavant cap a la normalitat», va celebrar la cònsol major de la capital, Conxita Marsol, mentre que el cap de Govern, Xavier Espot, va assenyalar que, malgrat el distanciament i la mascareta, podem anar «recuperant aquells costums que tant trobàvem a faltar com la fira de Sant Jordi».
Més enllà de la tradició, el cert és que la Diada també va servir per mantenir viu el sector editorial. Un sector que segons la ministra de Cultura, Sívia Riva, s’ha mantingut actiu tot l’any, ja que des del seu ministeri s’han fet molts esforços perquè la cultura «no s’aturés». A més, aquest any ha estat especial amb un gran nombre d’autors andorrans, les creacions dels quals van néixer durant el confinament i, per fi, han pogut sortir a la llum.
Amb tot, Riva va reconèixer que el sector, malgrat haver estat «damnificat» per la Covid-19, ha fet «molt bona feina» i va convidar la població a consumir llibres d’autors i editorials del país. Sens dubte, una bona manera de donar suport a la cultura nacional que si bé és cert que és necessària cada dia de l’any per Sant Jordi es converteix en essencial. I més, enmig d’una pandèmia.