- TOT EL QUE PASSA AL NOSTRE PLANETA ENS AFECTA TAMBÉ A ANDORRA
EDITORIAL
Els avantatges de reciclar paper són òbvies: es talen menys arbres i s’estalvia energia. Per fabricar una tona de paper a partir de cel.lulosa verge es necessiten 2.400 quilos de fusta, 200.000 litres d’aigua i de l’ordre de 7.000 kW/h d’energia; per obtenir la mateixa quantitat amb paper usat recuperat es necessita paper vell, cent vegades menys quantitat d’aigua (2.000 litres) i una tercera part d’energia (2.500 kW/h). Portant les xifres anteriors a l’extrem, si es reciclés la meitat del paper usat se salvarien vuit milions d’hectàrees de bosc a l’any, s’evitaria el 73% de la contaminació i s’obtindria un estalvi energètic del 60%.
Una tona de paper reciclat evita la tala de 17 arbres adults (d’aproximadament 15 anys d’edat), mentre que la producció de paper reciclat a partir d’un cent per cent de paper de deixalla no requereix fusta. Fa uns 10.000 anys la meitat de la superfície del planeta estava coberta per boscos. A causa de l’acció de l’home cada setmana desapareix, a nivell mundial, una superfície forestal superior a l’equivalent a 325.000 camps de futbol. Cada any es perden 14,2 milions d’hectàrees a causa de la desforestació, i es planten 5,2 milions, la qual cosa implica una disminució neta anual de 9,4 milions d’hectàrees. En l’actualitat ja s’han perdut la meitat del total de la massa forestal mundial, estant protegit me- nys del 6% dels boscos del món.
Es podrien donar molts més arguments, ja no només dels avantatges de reaprofitar el paper usat, sinó del reciclatge en general. I convé ser conscient que, encara que Andorra gaudeix d’una riquesa inestimable pel que fa a la massa forestal, tot el que passa al planeta afecta també al Principat, on el reciclatge ja és un fet des de fa anys, encara que serien desitjables unes xifres amb un major volum. Els ciutadans cada cop estan més conscienciats i el que cal és que els grans sectors com ara l’hostaleria o les empreses importants facin una aposta decidida per evitar el contenidor verd com a dipòsit de totes les seves deixalles.
Un exemple clar el tenim en les estacions d’esquí, que han apostat de manera contundent per una gestió sostenible. En el cas de paper, la temporada passada van generar el 40% menys, un xifra gens menyspreable, i que demostra que si hi ha voluntat és possible reduir en origen la generació de brossa.
A nivell de país, la recollida de plàstics i llaunes és encara molt insuficient. El reciclatge d’envasos és el punt més feble amb només el 16% de material reciclat, tot i la motivació més accentuada de la ciutadania, que va permetre reciclar el 33% de les 73.205 tones de residus generats. Per tant, queda feina per fer.
Per a més informació consulti l’edició en paper.