Fa poc més d’un any que l’Associació de Contractistes d’Obres d’Andorra (Acoda) va fer públic un document que havia lliurat prèviament al Govern i als tres grups parlamentaris que hi havia aleshores. Un document amb un seguit de mesures que perseguien l’objectiu de frenar la tendència negativa que pateix el sector i aconseguir un reajustament «el menys dramàtic possible» de cara als treballadors.
La mateixa associació, a través del que llavors era el seu gerent, Carles Pascuet, reconeixia que el boom d’obres que hi va haver al començament de la primera dècada del segle era insostenible, i que és necessari –ho era fa un any i ho és ara– avançar cap a la reconversió del sector.
Ahir mateix, el nou gerent, Víctor Filloy, insistia que la construcció manté un elevat nombre de treballadors amb relació al volum de treball, que ha patit un descens important tal com reflecteixen les dades facilitades pel Departament d’Estadística.
De moment, del paquet de mesures proposades, l’Acoda destaca les actuacions que s’han tirat endavant amb vistes a incentivar la rehabilitació d’edificis. El Govern va aprovar el mes de març passat el reglament d’ajuts econòmics tant a la rehabilitació com a les obres per millorar l’eficiència energètica dels immobles. En aquest sentit, l’associació lamenta que no se n’hagi fet prou difusió i que hi hagi molts constructors que, a hores d’ara, ignoren l’existència d’aquests ajuts.
La tensió al sector és evident. Els constructors es plantegen, fins i tot, un finançament conjunt de l’obra pública. Això sí, amb els avals corresponents per part de l’Estat per facilitar l’accés de les empreses als crèdits bancaris.
L’esfondrament de la construcció potser es podia preveure, però el fet és que hi ha moltes famílies que encara avui viuen del sector i, igual que passa amb el comerç i el turisme, el Govern ha d’actuar amb urgència per sostenir el que també va ser, fins fa poc, un dels pilars de l’economia del país.
Per a més informació consulti l’edició en paper.