Ningú dubta que aquesta legislatura, que arribarà a la seva fi en els pròxims mesos, ha estat marcada per dos esdeveniments: la pandèmia de la covid-19 i l’esclat de la guerra a Ucraïna, amb la seva posterior fugida i acollida de refugiats. Tot i ser dos esdeveniments d’abast mundial, Andorra també n’ha rebut la seva part i el Ministeri d’Afers Exteriors ha hagut de fer mans i mànigues per donar resposta a tot i tothom. Ho sap bé la ministra de la cartera, Maria Ubach, que recorda com es va haver de lluitar el març del 2020 per repatriar els andorrans que el confinament els va agafar per sorpresa en diferents racons del planeta i perquè, a l’altra cara de la moneda, els temporers que s’havien quedat al Principat poguessin tornar al seu país sans i estalvis, en un moment en què les fronteres estaven tancades, en alguns casos, fins i tot, pels seus nacionals.
La invasió russa a Ucraïna ha estat una altra situació complexa de gestionar, tant diplomàticament com humanitària. Malgrat això, Andorra no s’ha quedat al marge dels països de l’entorn i, d’una banda, s’ha sumat a totes les sancions possibles contra Rússia i, de l’altra, ha engegat la maquinària per donar resposta als milions de persones que han fugit del conflicte bèl·lic. D’aquesta manera, s’ha acordat acollir fins a un màxim de 250 persones que, si bé pot semblar un nombre insignificant quan es tracta de salvar la vida, és l’adequat perquè tots els acollits visquin en les condicions més dignes possibles i, proporcionalment, supera la xifra d’altres Estats molt més grans i amb molts més recursos econòmics i socials.
Així mateix, l’acord d’associació amb la Unió Europea és l’altre tema estrella tant per Afers Exteriors com pel Govern en general, ja que s’espera que el segon trimestre del 2023, amb la presidència europea d’Espanya, es pugui veure culminat.