La Cambra de Comerç va presentar ahir els resultats de l’enquesta de conjuntura corresponent al primer semestre d’aquest any. Les conclusions més palpables, que van ser enumerades pel seu president, Miquel Armengol, són els mals pronòstics per a gairebé tots els principals sectors de l’economia. El comerç continua sense remuntar el vol; la indústria té una evolució menys favorable, amb un descens del 6,9% de les exportacions; i un fet que també preocupa i molt és la pèrdua de l’impuls del sector hoteler, que és un dels altres grans pilars de l’economia.
Les conclusions de la Cambra demostren que hi ha un debilitament progressiu de les economies dels països veïns com Espanya i França i que Andorra se’n ressentirà. Només aguanta el tipus el sector de la construcció.
Els indicadors econòmics fa temps que venen alertant d’una desacceleració de l’economia, que d’entrada no ha de tenir els mateixos efectes devastadors respecte al 2008, però els crits d’alerta no van en va des de totes les institucions i tots els sectors caldrà anticipar-se al màxim als fets. Caure en teories negacionistes que relativitzin o que neguin aquesta eventual situació no faran més que agreujar un problema que afectarà el conjunt de la societat i que, a més, tindrà més incidència en els col·lectius més vulnerables. Andorra, com molts altres països, haurà de fer front a una situació delicada, en un context marcat pels reclams socials per millorar l’accés a l’habitatge i el poder adquisitiu de les famílies. És necessari equiparar la capacitat dels ciutadans al nivell de vida del Principat per garantir la màxima cohesió social i també per atreure el talent des de fora, que a causa de la falta d’atractivitat del país cada cop es fa més difícil que vingui. La realitat nacional és proporcional a les dificultats que tenen les empreses i, per tant, és una alerta que no es podrà passar per alt.