Avui, 20 de novembre, celebrem el Dia Universal dels Drets de l’Infant perquè en aquesta data del 1989 l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar la Convenció sobre els Drets de l’Infant. Un document que reconeix totes les necessitats dels infants que són susceptibles de ser protegides jurídicament. Es tracta d’un text vinculant, ratificat pràcticament per tots els països del món –a casa nostra, el Consell General va aprovar la Convenció en qüestió el 21 de novembre de 1995– i aquesta ratificació ha comportat canvis substancials en la legislació i la situació de la infància a tot el món.
La necessitat de prestar una atenció especial a l’infant havia quedat recollida, amb anterioritat, a la Declaració dels Drets de l’Infant de Ginebra de 1924 i a la Declaració de Drets de l’Infant adoptada per les Nacions Unides l’any 1959, i reconeguda a la Declaració Universal dels Drets Humans, al Pacte Internacional sobre Drets Civils i Polítics, al Pacte Internacional sobre Drets Econòmics, Socials i Culturals i als estatuts i normatives de les institucions especialitzades i de les organitzacions internacionals relacionades amb el benestar dels infants.
Fins a l’adopció de la Convenció, però, els drets dels infants eren poc més que principis generals o ideals compartits. El 20 de novembre de 1989 és, doncs, una data assenyalada perquè les Nacions Unides adopten un tractat, que és un text jurídic d’obligat compliment, i els drets dels infants esdevenen, efectivament, drets.
L’infant –diu la Convenció– té el dret inherent a la vida, a un nom i a adquirir una nacionalitat; el dret a conèixer els seus pares; el dret a mantenir el contacte amb el pare o la mare quan estigui separat de l’un, de l’altre o de tots dos; el dret, així que tingui un judici propi, a expressar la seva opinió en tot allò que l’afecta; el dret a l’educació; el dret a no ser objecte d’intromissions en la seva vida privada; el dret a la família, al domicili i a la correspondència; el dret a la llibertat d’associació i a celebrar reunions pacífiques; el dret a la llibertat d’expressió i a buscar, rebre i difondre informacions i idees pels mitjans que triï; el dret a la llibertat de pensament, de consciència i de religió; el dret d’accés a la informació; el dret al nivell més alt de salut i a l’accés als serveis mèdics… I així, un llarg etcètera.
Un dia com avui, de commemoració, no està de més llegir o rellegir el text, i pensar fins a quin punt garantim –o no– tots i cadascun d’aquests drets al nostre país. Una altra opció és anar a algun dels actes que acull el Consell General aquesta setmana, dedicats a la infància: avui mateix, a les set de la tarda, Víctor Soler-Sala oferirà una conferència sobre la Convenció i dijous també a les set, Raül Lizana parlarà de les conseqüències per als infants de la violència de gènere en la parella.
Per a més informació consulti l’edició en paper.