Ahir va ser el primer dia d’escola per a un gruix important d’alumnes, concretament de maternal i primera ensenyança i secundària. No es tracta d’un inici corrent, sinó que l’estrena coincideix amb la implantació del Pla estratègic per a la renovació i millora des sistema educatiu andorrà (Permsea) a les aules, que s’aplicarà a primera i segona ensenyança, i per la introducció d’una nova eina de treball, l’iPad d’Apple, que anirà substituint el tradicional llibre de text. Són dos elements que suposen un gran canvi en el model d’ensenyament, que se suposa que serà qualitatiu, o almenys aquesta és la intenció.
«Estem perdent la meitat dels nostres alumnes, perquè estan desmotivats i el col·legi no té res a veure amb el món real», reflexiona Curtis W. Johnson, soci director d’Education Evolving, un equip nord-americà que es dedica a analitzar la política educativa i redisseny escolar.
Aquí radica gran part de l’èxit d’un model. El sistema educatiu s’ha d’adaptar al nou segle i a l’evolució de la societat. Aquest es tracta d’un pla ambiciós en què la ministra de Cultura, Rosa Suñé, ha dipositat la seva confiança, el Permsea, que preveu consolidar els aprenentatges dels alumnes a partir de la resolució de situacions complexes. És a dir, l’aplicació pràctica de forma interdisciplinària dels conceptes adquirits. Suñé va explicar ahir que els docents han fet els formacions corresponents i que arriben preparats per a l’aplicació al primer curs de segona ensenyança del Permsea.
Ningú ha posat en dubte que una modernització és correcte i necessària. Ara caldrà fer un seguiment exhaustiu perquè tot rutlli amb normalitat i, sobretot, que el nou model funcioni perquè d’ell depenen les noves generacions i, per tant, el futur d’aquest país.
Per a més informació consulti l’edició en paper.