El Raonador del Ciutadà, Marc Vila, va obrir la possibilitat ahir per treballar d’ofici en un informe sobre la situació de l’avortament al Principat. Fins ara, el representant no ha rebut cap queixa sobre aquest tema, segurament perquè la interrupció voluntària de l’embaràs és il·legal al Principat i les dones que s’hi han de sotmetre ho fan a fora. L’anunci es produeix unes setmanes després que la magistrada del Tribunal de Corts, Canòlic Mingorance, generés més controvèrsia davant l’ONU afirmant que la CASS reemborsa els avortaments a l’estranger.
La interrupció de l’embaràs ha estat constantment al centre del debat des de fa mesos i la intensitat amb la qual s’hi han involucrat els espectres polítics i socials ha anat incrementant. En les eleccions nacionals, els partits s’hi van referir en més o menys mesura. Alguns, com el PS, ja venien reclamant despenalitzar l’avortament en els tres supòsits bàsics mentre que DA, que fins aleshores intentava passar-hi de puntetes, va proposar un sistema d’acompanyament per a les dones per tal que si volen avortar ho facin en centres de l’estranger, principalment de Catalunya.
També en va fer referència el president francès i Copríncep, Emmanuel Macron, durant la seva visita al país el passat mes de setembre i de manera més o menys explítica també ho han fet Joan-Enric Vives i el Vaticà. Tot i que la legislació ha continuat com fins ara, sí que la força de l’opinió pública ha fet moure posicionaments de diferents actors i dels poders polítics. Realment, hi ha un debat que s’ha destapat obertament i cada cop implica més institucions.
L’última, és la del Raonador del Ciutadà, que haurà de fer una radiografia sobre les afectacions que poden patir les dones i les seves famílies i els metges, que són els col·lectius directament afectats per la situació actual.