DA va precisar ahir la intenció de mantenir el tipus general al 4,5% i el reduït a l’1%, però introdueix un nou tipus al 0% que afectarà en positiu als serveis hospitalaris i sanitaris, les prestacions socials, l’educació, la cultura, l’esport i els arrendaments d’habitatges, que a l’anterior proposició socialdemòcrata tributaven a l’1%. Segons explica Demòcrata per Andorra no pot deixar aquests serveis exempts de tributar, per poder tenir dades de tots els sectors. Amb el 0%, els demòcrates volen donar un impuls a aquests sectors i evitar que augmenti l’IPC, i estimen que es deixaran d’ingressar entre 7 i 8 milions d’euros, un esforç que es vol compensar amb l’increment del tipus d’IVA dels serveis financers. D’aquesta manera, es proposa que l’IVA del sector bancari passi del 8 al 9,5%, però només es gravaran els serveis que es prestin mitjançant comissions, per evitar que s’apugin les hipoteques o els tipus d’interès.
Es preveuen dos nivells de pressió fiscal: un de general, del 4,5%, i el reduït, de l’1%. Es tracta d’uns tipus inferiors a les propostes que havia llançat el PS, i fins i tot també inferior al percentatge que CR també havia proposat. L’IVA, agradi o no, ha de permetre clarificar el mapa impositiu per posar fi a aquest ball de lletres dels impostos de l’IMI, l’IPI, i l’ISI. Aquest projecte de llei s’emmarca en una reforma tributària més àmplia, que inclouen els directes de l’impost de societats, el d’activitats econòmiques i l’impost sobre la renda dels no-residents.
Els impulsors de l’IVA (o TVA) defensen que el canvi en l’estructura impositiva indirecte serà beneficiosa per a la recaptació i alhora no generarà un augment de la pressió fiscal, ni tampoc afectarà negativament al diferencial de preus amb els països veïns, uns efectes que es temia des de la Cambra de Comerç, que apostava encara per un IVA més reduït.
DA ha entrat un total de 77 esmenes a la proposició de llei de l’Imppost sobre el Valor de l’IVA mel PS, que s’ha de recordar que el text va ser consensuat amb CR durant la passada legislatura, i que entrarà en vigors l’1 de gener de l’any que ve.
Malgrat les veus detractores i que encara veuen Andorra com una illa on els impostos és un tabú, la situació no té gens a veure amb la de fa uns anys. L’IVA és necessari i, a banda de que es pugui augmentar la recaptació de l’Estat, simplifica l’actual model impositiu i manté un diferencia favorable en comparació a gairebé tots els països que tenen aquest impost, el que, per tant, no suposa cap perill per mantenir la competitivitat; una competitivitat, per cert, que no passa només per un o mig punt de menys de l’IVA:
Per a més informació consulti l’edició en paper.