Sota el lema Fem el Pas en català, el Govern inicia una nova campanya per conscienciar als comerciants i treballadors que tots els rètols i papers que es proporcionin han d’estar en català, a més de poder utilitzar altres llengües. No és cap descobriment que al Pas de la Casa domina el francès. El comerç s’ha adaptat a la demanda i aquesta prové dels milers de visitants que s’apropen al nucli encampadà per fer les seves compres. Molts d’ells no enfilen el port d’Envalira i l’estada d’un sol dia es limita únicament al Pas de la Casa. Aquesta és la realitat d’aquest lloc fronterer molt marcat per la influència francesa. La Llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial preveu sancions per aquells que no compleixin, però la ministra de Cultura, Joventut i Esports, Olga Gelabert, ha deixat clar que la voluntat és dialogar i conscienciar la gent perquè s’adaptin al que diu el text legal, i en cap cas sancionar.
És bastant similar del que passava a escala nacional amb l’espanyol, que ha estat durant temps la llengua més utilitzada al carrer, especialment entre els joves. No obstant, el català s’ha consolidat: un 63% dels estudiants per sobre dels 15 anys assegura que es relaciona amb els companys en català; tot i que la xifra disminueix a un 43,7% com a llengua usada entre companys de feina.
Ara bé, no tot són flors i violes, l’assignatura pendent és sobretot als centres comercials, on només el 17,3% dels enquestats assegura que utilitza sempre el català. La composició demogràfica permet entendre la situació lingüística del país i la necessitat que des de l’Administració es facin campanyes puntuals per continuar amb l’evolució positiva pel que fa a l’ús del català. I el Pas de la Casa és una zona fràgil on s’han de posar més esforços.