A Andorra està prohibit pescar amb esquers vius i, no obstant, el primer dels estanys de Pessons s’està tornant verd perquè hi prolifera el Vairó, una espècie no autòctona de peix, apreciada entre alguns dels qui tiren la canya per fer picar les preses.
La dieta del petit i silenciós Vairó es conforma de «petits invertebrats que són, al seu torn, els organismes que tradicionalment es mengen, als estanys dels Pirineus, les algues», explica la cap de la Unitat de Paisatge, Biodiversitat i Avaluació Ambiental, Anna Moles.
Amb la desaparició d’aquests petits éssers, les algues tenen via lliure per créixer tant com volen i la conseqüència? «L’aigua es torna verda i això ja es pot veure sobretot al primer dels estanys», indica Moles. «El risc més greu si la situació no es reverteix, és que s’eutrofitzi l’estany», assenyala la cap d’Unitat. L’eutrofització és un fenomen causat per l’acumulació de nutrients en un ecosistema que provoca la fatal manca d’oxigen a l’aigua i que, per tant, impedeix que l’habiti cap ésser viu.
Per aquest motiu, la unitat que dirigeix Moles participa aquest estiu en una prova a Pessons en el marc d’un projecte europeu, coordinat per Limnopirineus, que lluita, entre d’altres, contra aquest tipus de fenòmens en els llacs d’alta muntanya. Els resultats de l’estudi d’aquest estiu permetran conèixer l’estat de la situació al país i dissenyar plans de contenció.
Sortosament, destaca Moles, «encara que a Andorra s’ha observat molt de Vairó, no s’ha detectat la presència de Barb Roig», una altra espècie de peix que s’utilitza com a esquer i que està permès a França que afecta la vegetació dels llacs i que està provocant problemes greus als estanys de la Cerdanya i de la Val d’Aran.