La reorganització del grup mixt ha esquitxat fins i tot el Consell d’Europa. Els canvis dels titulars que viatgen al Consell d’Europa que es van aprovar la setmana passada hauran de tornar a passar pel Consell General, ja que no respecten les normes de paritat marcades per l’organisme europeu. Fins ara, Judith Pallarés (Ld’A) era membre titular, però amb els canvis aprovats dijous passat va passar a ser suplent i la va substituir Víctor Naudi (grup mixt). Així, actualment els dos titulars són Naudi i Carles Jordana, de manera que no hi ha cap membre titular que sigui dona. Els membres suplents, per contra, són dues dones: Patrícia Riberaygua i Pallarés.
El reglament del Consell d’Europa estableix que totes les delegacions han de tenir sempre representació del sexe que sigui minoritari en els seus respectius parlaments entre els seus membres titulars. La solució pot ser tan senzilla com fer que Riberaygua passi de suplent a titular. El canvi, però, ha de ser aprovat pel Consell General, per la qual cosa caldria convocar una nova sessió.
Jordana, en declaracions a l’ANA, va assegurar ahir que es tracta d’un «error humà» motivat per les «presses» a l’hora de procedir en els canvis per tal de respectar l’altra premissa del Consell d’Europa, que és la proporcionalitat de la delegació respecte a la composició del Consell General. El conseller demòcrata va indicar que, per tal de poder participar en les assemblees d’aquest organisme, cada any s’ha d’enviar la composició de la delegació –un document de poders– abans del 15 de gener.
«Ningú va caure que fent el canvi entre Naudi i Pallarès no respectàvem la regla de la minoria, i ara resulta que estem en fals tot i ser els mateixos», va afegir Jordana. El conseller va aclarir que el Consell d’Europa ja els va comunicar aquesta circumstància dijous passat i que aquest dilluns, data d’inici de la primera assemblea parlamentària del Consell d’Europa de l’any, han aportat una carta comprometent-se a solucionar-ho. Avui, Carles Jordana haurà de donar explicacions davant de la comissió que tracta aquestes qüestions.
El demòcrata va lamentar que, en delegacions grans, de 8 o 10 titulars, la regla de la minoria ja es compleix només amb què un dels membres sigui dona, mentre que en delegacions petites com la d’Andorra, de només dos titulars, cal sempre que hi hagi paritat. A més, Jordana va dir que, tot i ser dos titulars i dos suplents, «tots fem la mateixa feina, ens repartim les sessions de treball», de manera que «no era fàcil de veure perquè som els mateixos». Tot i aquests arguments, tot fa pensar que el Consell d’Europa demanarà a Andorra que torni a canviar i a votar la seva delegació, com a molt tard abans de l’abril, data de la segona assemblea anual de l’organisme.