Els partits polítics van començar ahir l’últim esprint abans d’acabar l’any. Les 21 candidatures que concorreran a les pròximes eleccions comunals del 15-D van donar el tret de sortida amb la penjada de cartells a una cursa electoral que pot suposar un punt d’inflexió en la política comunal i nacional. Malgrat l’abast que tenen els comicis a escala parroquial atès l’ampli ventall competencial de què disposen les corporacions, la cita amb les urnes també tindrà una lectura amb perspectiva i servirà per posar a prova la coalició del Govern tripartit entre DA, L’A i CC, sorgida dels passats comicis de l’abril, i per mesurar l’estat de forma tant del PS i de terceravia, que representen la minoria.
En funció dels pronòstics de cada parròquia, alguns partits van iniciar la cursa des del carril central, amb l’etiqueta de favorits, tot i que la dinàmica de la campanya ampliarà o escurçarà les distàncies entre les diferents candidatures. Les mirades se centraran en mesurar la capacitat de resistència i de renovació del projecte de DA, que actualment domina en cinc comuns (Conxita Marsol i Josep Àngel Mortés són els dos candidats de DA que aspiren a la reelecció), i les aspiracions del PS, que es mostra confiat per poder accedir a la gestió parroquial després de les victòries a les circumscripcions territorials de les passades eleccions nacionals a Andorra la Vella i a Escaldes-Engordany.
La presència de Gili
D’entrada, la formació liderada per Pere López al Consell General fia les seves possibilitats a la parròquia escaldenca, a la capital i a Encamp, considerats com a feus amb el permís dels taronja, que actualment governen a totes tres. La incògnita serà saber si els socialdemòcrates, que han decidit jugar la carta de Rosa Gili per aspirar a la victòria, aconseguiran sumar prou suports per tombar DA, que aquest cop compta amb la crossa dels Liberals a la majoria de parròquies (a les anteriors el PS i L’A anaven de bracet sota el paraigua de d’Acord), excepte a Escaldes, on el tauler polític amb quatre candidatures (DA, PS, UnióXEscaldes i terceravia) pot provocar una major dispersió del vot.
A hores d’ara, també és una incògnita saber quina abast pot tenir a les urnes la divisió interna del comitè escaldenc demòcrata, després de les reticències d’un sector crític encapçalat per l’excap de Govern,Toni Martí, a l’hora de pactar amb els Liberals. Al mateix temps, però, un resultat poc convincent del PS a les comunals també podria fer entrar en crisi el projecte de la formació de centresquerra i podria posar en qüestió la línia del partit.
El cap de Govern, Xavier Espot, va admetre ahir que DA parteix d’una situació «immillorable», tot i que va dir que «assolir-ho una altra vegada és un repte força complicat». «Jo crec que és realitzable», va dir líder de l’Executiu, que va treure pit de les gestions dels taronja als comuns. Espot, però, va voler desvincular la relació entre els resultats electorals i una possible afectació al Govern. «Passi el que passi, el Govern continuarà»,va assegurar.
Per la seva banda, terceravia té entre cella i cella recuperar la gestió del Comú de Sant Julià de Lòria després de quatre anys de mandat de Josep Miquel Vila, mentre que a la resta de parròquies on es presenta (Andorra la Vella, Escaldes, Encamp i Ordino) les possibilitats del partit conservador, a l’espera de com es desenvolupi la campanya, són més aviat escasses. La precampanya també ha estat marcada per la polèmica al voltant de les candidatures del partit de Josep Pintaten algunes parròquies ja que els demòcrates el critiquen per haver configurat un pacte no públic amb el PS per presentar-se i fer restar vots al partit taronja amb la finalitat de fer créixer les probabilitats dels socialdemòcrates, i a viceversa en el cas de Sant Julià de Lòria.
Les plataformes parroquials
Mentrestant, la resta de plataformes comunals, que estan més allunyades de les tendències dels partits a escala nacional, també presenten aspiracions per gestionar el comú. És el cas de Desperta Laurèdia a Sant Julià de Lòria, que va de bracet amb DA, tot i que la presència de tres llistes perjudica d’entrada l’embranzida de Cerni Cairat, que es presenta com un candidat de renovació. A Encamp caldrà veure quina és la capacitat de força d’Agrupament Encampadà, tot i que a priori En Comú per Encamp (DA+L’A) i el PS+I parteixen com a favorits. Per la seva banda, a Ordino, Enric Dolsa (X Ordino) i Sandra Tudó (Movem Ordino) s’erigeixen com els principals contricants de Josep Àngel Mortés, que aspira a un segon mandat consecutiu. A Canillo, DA aspirarà a reeditar la seva hegemonia amb Francesc Camp, però aquest cop amb la variable d’Objectiu Comú d’Albert Torres i Dolors Cabot. A la Massana, en canvi, CC ho té fet abans de començar atès que no hi ha cap alternativa, però la incògnita serà saber el nivell d’abstenció i de vots en blanc.