El Departament d’Afers Socials i Joventut del Govern ha elaborat un nou model d’avaluació per a les persones amb discapacitat i diversitat funcional que determinarà les seves aptituds. L’objectiu és reforçar i potenciar les capacitats d’aquestes persones, així com facilitar la seva integració en la societat. De fet, aquest nou sistema ja s’està implementant a diversos llocs de l’estat espanyol com Catalunya, en especial, gràcies al decret d’inclusió que posa èmfasis, per exemple als centres educatius, en ensenyar als alumnes a fer les coses «de manera diferent» i no pas en allò «que no poden fer».
Segons dades amb data del 31 de desembre del 2019 proporcionades pel ministeri, 1.293 persones tenen reconegut per la Comissió Nacional de Valoració (Conava) un grau de menyscabament superior al 33% al país. D’aquesta manera, el director d’Afers Socials i Joventut, Joan Carles Villaverde, va confirmar a EL PERIÒDIC que es manté el calendari programat per desenvolupar-los les proves a finals d’aquest any i s’instaurarà aquest nou sistema de valoració a principis del 2021. «Pactant amb les associacions i els col·lectius vam veure més adient que es tingués en compte a la persona per les seves capacitats i no pas a la inversa. Amb el nou model la integració i la inserció serà millor que ara, que el que fem és més aviat protegir-la», va apuntar Villaverde.
Tanmateix, des del departament asseguren que el Govern seguirà mantenint l’afiliació a la CASS de totes aquestes persones i assumirà la seva cotització, a més, de seguir garantint les ajudes. De fet, la llei estableix la possibilitat de combinar els ingressos de treball amb una pensió, sempre que aquests no siguin un 150% superior al salari base. En aquest cas, des d’Afers Socials destaquen que es descompta la part proporcional de la prestació.
El procediment també es compleix pel que fa a les pensions de solidaritat. Aquest darrer any 2019, van rebre l’ajut 251 persones suposant un cost de 2.428.353,87 euros mentre que durant el primer mig any del 2020 l’han rebuda 262. D’aquestes, 167 equivalen al salari mínim (1.083,33 euros). Per rebre-la s’han d’assolir dos requisits: per una banda, comptar amb un grau de menycabament igual o superior al 60% i, per altra, no passar un test que determina la capacitat per treballar. «Es valora més la feina que la pensió», afirmava Villaverde, qui també afegia que l’Executiu prioritza la integració del col·lectiu en el món laboral.
Discapacitat en xifres
La majoria de discapacitats diagnosticades són psíquiques. Així ho constaten des d’Afers Socials, tot apuntant que la física és la menys registrada en tant que moltes persones que la pateixen ja compten amb pensions per invalidesa. A més, Villaverde també va destacar que des de la incorporació de la figura del professional de salut mental, «es van fer millors avaluacions i més diagnòstics relatius a aquestes patologies». Per altra banda, durant l’any 2019 es va reconèixer un grau de menyscabament favorable a 156 persones. D’aquestes, el 51,9% són homes, mentre que el 42,9% són dones.