El ministeri de Salut comptabilitzava ahir 601 pacients diagnosticats per coronavirus, superant la xifra dels sis centenars. D’aquests, 504 es trobaven actius i 71 havien superat la malaltia. Al recompte de defuncions se li va de sumar la mort a casa d’una persona de 89 anys que, després de fer les proves, se la va diagnosticar també com a positiva. Són les xifres que va donar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d’actualització de les dades sanitàries.
L’hospital comptava ahir amb 40 pacients infectats per la Covid-19, de les quals hi havia 24 a planta. A l’UCI es trobaven ingressades 16 persones, tretze d’elles amb necessitat de ventilació mecànica, una extubada i dues que no havien requerit el tractament. Al Cedre hi havia 48 positius, 19 dels quals eren usuaris de Salita. També es troben 9 pacients que, un cop han passat la malaltia, necessiten un període de recuperació.
«Ens trobem en un moment d’afebliment de la malaltia», va corroborar el ministre de Salut, a conseqüència de la ràpida actuació de l’Executiu per aturar la pandèmia i les decisions que van evitar una saturació del sistema sanitari. Segons Benazet, les mateixes actuacions del Govern van fer que el país tingui una ràtio de letalitat del 4,3%, xifra similar a la d’altres països com Irlanda, Dinamarca o Suïssa.
Amb tot, el titular de la cartera de Salut va reconèixer que «hi ha una base real que no coneixem», donat que quan un membre de la família contrau la infecció, no es duen a terme les proves a la resta de parents per «no perdre recursos» i «utilitzar-los per als casos que no coneixem».
Capacitat sanitària
El SAAS comptarà en les pròximes hores amb 40 ventiladors mecànics, a l’espera que arriben els cinc mecanismes restants que l’Executiu va encomanar. «Tenim una capacitat de respiració [mecànica] impensable», va explicar el ministre. Marge que permet al SAAS tornar a deixar en reserva els ventiladors antics que es van recuperar en un primer moment per si en calia fer-ne un ús.
Respecte a la compra de mascaretes, el ministre va remarcar que, en cas que les farmàcies no en tinguin, l’Executiu podrà subministrar-ne. De totes maneres, també va voler deixar palès que els negocis s’estan abastint de material de protecció a través dels proveïdors habituals.
Pel que fa a l’estudi per comprovar si l’hidroxicloroquina i l’amoxicilina pot servir com a tractament preventiu que estan duent a terme a l’hospital de Can Ruti de Badalona i on també hi participa el Principat, Benazet va explicar que els professionals sanitaris que en formaran part van rebre la formació a principis d’aquesta setmana i «estan preparant els elements necessaris per començar a reportar casos». El Principat dona aquests medicaments als pacients greus i als intermedis, que comencen a tenir afectacions pulmonars.