La professora de dansa contemporània blanenca, Marta Moran, coordina el taller Dansa en família des del curs 2017-2018, comptant amb el suport de l’Escola Líquid Dansa d’Escaldes. Arran de la bona rebuda que va tenir el curs, a banda d’organitzar una sessió un dissabte al mes, també hi ha una opció regular cada dimarts a la tarda al Centre Cutural de Sant Julià. Els tallers van començar a l’octubre i acabaran el juny.
–Amb quin objectiu va néixer aquest taller?
–El principal era apropar i fer conèixer la dansa contemporània des de la seva cara més creativa a les famílies i obrir un espai d’expressió des del joc de la dansa i la música.
–Quins perfils de famílies assisteixen al curs?
–Són famílies que els atrau la dansa i les arts; famílies que tenen curiositat pel taller i que volen dedicar un espai amb els fills des de l’expressió corporal; famílies que tenen ganes de jugar i compartir amb els fills en un espai on el moviment i la creativitat són els protagonistes del vincle.
–En què consisteixen les sessions?
–Sempre s’enfoquen en alguns continguts concrets de la dansa contemporània-creativa: comencen amb un escalfament i van desenvolupant-se al voltant d’alguns aspectes de la dansa, com ara formes obertes i tancades, maneres de desplaçar-se per l’espai, moure les diferents parts del cos, relacionar moviment amb estructura musical, etc. Gairebé sempre acaben amb una manipulació (com un massatge) amb l’altre.
–Quina resposta rep dels participants?
–Les famílies sempre agraeixen el taller, surten més rialleres, amb el cos més solt i felices de compartir una estona des de la dansa amb els de casa. Compartir dansa et fa estar present en l’espai i amb els altres; els sentits es desperten; oxigenes el cos; fomentes la creativitat; et relaciones des del moviment, des del contacte, des de l’escolta amb l’altre; la ment baixa al cos i s’harmonitzen l’un amb l’altre, i això et dóna benestar, no hi ha més (riu).
–Què implica per vostè coordinar el taller?
–L’experiència et fa tenir més recursos per preparar les sessions i ja no vaig tan nerviosa com en els primers tallers, i això fa que pugui observar amb tranquil·litat el que passa per veure quines coses tenen èxit i quines no. Tot i això, cada sessió és una aventura i mai saps com anirà, és un joc! És emotiu observar l’amor i l’afecte entre les famílies i el més divertit és veure com els petits a vegades prenen la iniciativa (riu).
–Creu que és una activitat beneficiosa?
–I tant! L’educació artística i el desenvolupament de la creativitat és un pilar important pel desenvolupament de les persones. I l’educació artística va de la mà de l’educació emocional. La dansa aporta molts beneficis i valors a les persones i, en família, obre un espai per relacionar-se des del moviment i la música que nodreix els vincles familiars. Penso que si tothom ballés una mica cada dia i tingués més consciència del seu cos, la societat seria més feliç.