Després d’un any d’absència arran del coronavirus, la Fira d’Andorra la Vella va tornar amb la seva 42a edició que va donar el tret de sortida ahir i que estarà oberta durant tot el cap de setmana. En aquesta reobertura la cònsol major de la capital, Contxita Marsol, es va mostrar molt contenta per «recuperar la Fira», i va assenyalar la importància de recuperar esdeveniments d’aquesta mena pels retrobaments que suposen. Durant la presentació de l’acte, Marsol també va remarcar «la importància de recordar els orígens de la Fira», on es realitzaven intercanvis entres ramaders. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, també va mostrar la seva satisfacció per la tornada de la Fira i va declarar que «sabíem que tard o d’hora [la pandèmia] s’acabaria i ens permetria retornar a aquesta nova normalitat».
L’edició d’enguany comptarà amb 150 expositors que estaran distribuïts al llarg dels 10.000 metres quadrats amb els quals compta l’esdeveniment per aquesta edició. D’aquest nombre de parades que hi ha, 114 estands, principalment els corresponents als concessionaris o estacions d’esquí, seran a l’interior. Mentre que la resta, com el mercat d’artesans o l’Associació de Vehicles Antics, estan situats a l’exterior. Tot i que com va assenyalar Marsol «no hem fet cap quantificació sobre l’impacte econòmic de la Fira», l’objectiu de la corporació de la capital és que passi tota Andorra, «prop de les 80.000 persones del país», com va declarar la cònsol. A més, durant la inauguració va aprofitar per destacar els 300 metres quadrats dedicats a la bicicleta, com una mena de primer tast de l’espai interactiu d’aquest món a la capital.
D’altra banda, tant el cap de Govern com la cònsol major d’Andorra la Vella, van coincidir que en un període de dos o tres anys la Fira d’Andorra la Vella es podria celebrar a l’edifici multifuncional. De fet, Marsol va declarar que «treballem per incorporar canvis en les pròximes fires amb la vista al futur multifuncional, que és on s’haurà d’acollir». En una línia similar, Espot va afegir que «[el multifuncional] no sols serà per acollir esdeveniments esportius o cultural, sinó que també serà un lloc adequat per fer la Fira d’Andorra la Vella, i pot ser altres fires».
Amb tot, el cap de Govern va incidir en la complexitat del projecte al·legant que «aquesta dificultat surt sobretot de l’àmbit jurídic». Cal recordar que els terrenys de l’espai multifuncional tenen diversos propietaris, una part és del Comú d’Andorra la Vella, l’altra d’uns particulars amb qui el comú ja ha signat els contractes d’arrendaments corresponents, i el que falta ara per ara és formalitzar la cessió de la corporació a l’Executiu perquè «durant un determinat nombre d’anys es pugui bastir i utilitzar l’edifici», tal com va assenyalar Espot. D’altra banda, la cònsol major de la capital va remarcar que per aquesta ocasió, «hem volgut fer la fira com sempre, perquè creiem que és el millor en aquesta tornada a la normalitat», però va insistir que «ens hem de reinventar en tots els aspectes», en referència a un canvi d’ubicació. Així mateix, ambdós mandataris van coincidir que aquest canvi podria pal·liar la mancança d’espais d’aparcaments que pateix la capital.