Search
Close this search box.
Lídia López

Júlia Fernández

Comissària de la mostra ‘Abracadabra’

Volem una exposició viva, que no s’acabi en una sola vegada

La Júlia Fernández és documentalista, bibliotecària i la cap de la Biblioteca Nacional d’Andorra. És comissària de la mostra Abracadabra: il·lusionisme i màgia a cal Plandolit, i oferirà una xerrada el dia 27 anomenada Màgia al segle XIX i XX. Els Areny-Plandolit i els seus contemporanis.
 
–Com es va desenvolupar la mostra Abracadabra?
–La mostra té el seu origen en un treball de fi de màster que vaig fer anys enrere, quan em van demanar fer un projecte de turisme cultural. I coneixent la història dels Areny i la seva afició a la màgia, vam decidir desenvolupar aquesta exposició. Hem estat uns anys treballant el tema, amb l’aturada per la pandèmia del coronavirus pel mig, i finalment l’hem pogut fer.

–Se sap d’on neix l’interès de la família d’Areny-Plandolit per la màgia?
–Els dos protagonistes d’aquesta exposició, Pau-Xavier i Xavier, van ser aficionats a l’il·lusionisme, tot i que no se sap exactament d’on neix l’interès. El cas és que a Pau-Xavier el coneixem perquè tenia moltíssimes aficions, i la més coneguda és la taxidèrmia. De fet, en podem veure molts exemplars al museu de la Casa d’Areny-Plandolit. Tot plegat, sabem que van ser dos personatges molt importants per l’il·lusionisme en l’àmbit espanyol i també a escala mundial.

–Quin és l’objectiu de les activitats organitzades al llarg de l’octubre?
–La finalitat de les activitats és dinamitzar l’exposició. A més, també volem donar a conèixer diferents aspectes de la màgia, com l’actuació sobre la llanterna màgica de fa uns dies, que és un mètode poc conegut i creiem que és molt interessant pel públic. La idea és intentar arribar a tots els públics amb diferents activitats que puguin ser de l’interès de molts perfils.

–La intenció és repetir l’experiència?
–En principi, les activitats estan previstes  mentre duri l’exposició, i si es pot, fer-ne  una cada mes. El que resta d’any ja hi ha programades unes tres o quatre més, i la voluntat és continuar-ho l’any vinent. Volem que sigui una exposició viva i que no s’acabi amb el que podem veure una sola vegada.

–Sobre què versarà la seva conferència?
–Jo faig una conferència per explicar com ha estat el projecte i per contextualitzar els personatges dins del món de l’il·lusionisme, i en concret, en l’època que ells ho van viure.

–Per què recomanaria visitar l’exposició?
–Jo animaria a tot el públic en general. Als que són aficionats a la màgia, perquè podran gaudir els textos del Sergi Buka, que és un expert en màgia i que ho explica tot molt bé. I per la gent que és aficionada a la història i els sona la família Areny-Plandolit, els animo que la visitin perquè podran veure una faceta molt diferent. Tenim present la seva importància econòmica i política pel país, però aquest aspecte de la màgia passa una mica més desapercebut, i crec que és una manera simpàtica de veure aquesta família.

Comparteix
Notícies relacionades
Altres protagonistes
Cònsol major d’Escaldes-Engordany
Cònsol major de Sant Julià de Lòria
Conseller de la minoria de Sant Julià de Lòria
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu