Aquest octubre arrenca la 59a Temporada de Teatre conjunta entre Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella que s’allargarà fins al gener. Com a novetats, per aquesta edició, la capital recupera el 100% d’aforament als seus dos espectacles al Centre de congressos, i Sant Julià de Lòria el manté en un 70%. Així, la parròquia laurediana aposta per produccions de la Jonca i de l’Escena Nacional d’Andorra (ENA), una de les quals és dirigida per Roger Casamajor, i Andorra la Vella manté l’humor com a eix principal dels seus espectacles amb una obra de Guillem Albà. Durant la presentació de la nova temporada, la cònsol menor de Sant Julià de Lòria, Mireia Codina, va exposar que pel que fa a l’aforament, han decidit començar a poc a poc i el mantindran en un 70%. Pel que fa a la parròquia laurediana, les obres principalment seran a les 21.00 hores a l’Auditori Claror. D’altra banda, el conseller de Cultura i Promoció Turística d’Andorra la Vella, Miquel Canturri, va expressar que les representacions teatrals seran al Centre de Congressos de la capital a les 20.30 hores amb un aforament del 100%. «Volem apostar perquè es comenci a normalitzar l’aforament als teatres» i per accedir-hi, s’haurà d’acreditar estar vacunat amb el certificat de vaccinació, presentar una prova PCR o TMA recent, un test d’antígens o haver passat la malaltia. Canturri va comentar que hi haurà un punt de control a l’entrada i que la mascareta també serà obligatòria durant tot l’espectacle.
El festival s’iniciarà aquest dissabte 9 d’octubre a l’Auditori Claror de Sant Julià de Lòria amb l’obra Arrels d’Arreu, una producció de la Jocand. En aquest sentit, el director artístic de l’ENA, Alfons Casal, va manifestar que la direcció i la posada en escena serà a càrrec d’Ester Nadal, per «començar a treballar un altre tipus de proposta teatral». Tal com va explicar, es tractarà d’un espectacle en format de teatre documental que parlarà «del pont generacional entre els avis i els nets», i com aquest pont mostra que no hi ha tantes diferències entre les dues generacions. Les entrades per aquesta obra aniran des dels tres fins als 12 euros. La següent proposta a la parròquia laurediana serà l’obra de Jordi Pere Cerdà, Quatre dones i el sol dirigida per Roger Casamajor, en una producció de l’ENA. Hi haurà dues representacions, el dijous 28 i el divendres 29 d’octubre. Codina va manifestar que l’ENA s’ha establert a Sant Julià de Lòria com a residència artística des de l’agost per a treballar l’obra. Per la seva banda, Casamajor, va explicar que han plantejat la representació de forma professional, assajant cada dia, amb l’objectiu de poder portar l’espectacle fora d’Andorra, i Casal va confirmar que ja hi ha converses amb diferents sales de cara el 2022. Pel que fa a l’obra, Casamajor, va avançar que mostraran la lluita de quatre dones que viuen aïllades a la muntanya en la cerca de la seva llibertat tant física com espiritual. Aquesta és la primera obra que dirigeix l’actor i va expressar que se sent molt a gust dirigint i que per tant, la seva intenció és poder fer-ne més. En aquest cas, el preu de l’entrada serà de 22 euros.
Enguany, Sant Julià de Lòria també inclou dues obres en francès per aprofitar la programació de l’ambaixada francesa. La primera serà La nuit du cerf de la companyia Cirque Le Roux el dimecres 24 de novembre, i cada entrada tindrà un cost de 22 euros. La segona serà l’obra infantil Prise de terre, de la companyia Le Poisson Solunle. Codina va comentar que ja havien fet alguna obra en francès per a públic infantil i que havia tingut molt d’èxit. «Li volem donar força i sortida pels escolars de l’escola francesa», va indicar la cònsol major, qui va afegir que aquesta obra es farà el divendres 26 de novembre a les 19.00 hores. L’entrada serà gratuïta pels infants i tindrà un cost de cinc euros pels acompanyants. Finalment, Sant Julià de Lòria també inclou dins la temporada les quatre representacions dels Pastorets que es faran entre el desembre i el gener.
Pel que fa a la capital, a més del festival de Pallasses i del teatre infantil al Teatre Comunal, també han afegit dues obres d’humor a la temporada. «L’any passat ja ens vam centrar en les obres d’humor perquè la gent pugui riure i gaudir en aquest moment de sortida de la pandèmia», va remarcar Canturri. L’obra Jaleiu de Guillem Albà i la Marabunta es representarà el dijous 11 de novembre. D’altra banda, el 2 de desembre serà el torn de l’espectacle Concerto a Tempo d’Umore, d’Orthemis Nova Orquestra de Cambra de l’Empordà. El conseller també va informar que les entrades per aquestes dues obres tindran un cost de 22 i 20 euros respectivament.