El degà del Col·legi d’Advocats, Xavier Sopena, va aprofitar l’acte de celebració del patró dels lletrats, Sant Raimon de Penyafort, per fer una sèrie de peticions, tant al Govern com al Ministeri de Justícia i Interior, entre les quals destaca el col·lapse que continua patint la Batllia per la manca d’efectius judicials. Sopena va manifestar les dificultats per les quals passa actualment l’òrgan de Justícia, tot i que ja en anteriors juntes del col·legi «ho vam constatar de manera reiterada», evidenciant que «els drets dels ciutadans no estan garantits si no tenen una protecció judicial efectiva». Així i tot, el degà va voler celebrar durant el seu discurs la creació de «la comissió de treball impulsada pel Govern, el Consell Superior de la Justícia i el col·legi», la qual té com a objectiu «analitzar i impulsar una proposta de millora perquè el procés sigui àgil i eficient per a un problema que s’arrossega des de fa molts anys».
En l’acte també va estar present el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rosell, el qual va respondre respecte al tema del col·lapse de la Batllia que «hem arribat al punt final, que és l’estudi i anàlisi de les necessitats tant econòmiques com humanes que necessita l’administració de Justícia», i va assenyalar que «esperem que durant aquesta tardor es pugui arribar a alguns acords si són possibles i justificables».
Menys taxes
D’altra banda, Sopena també va aprofitar per fer un prec al Govern respecte a les taxes per garantir l’accés a la Justícia. El degà va demanar a l’Executiu que «sigui sensible a modificar els seus imports», ja que tenint en compte la situació econòmica i social actual provocada per la pandèmia, el col·legi creu que les taxes «s’haurien d’ajustar a la baixa» i va denunciar que, a més, «s’estan posant en procediments que fins ara no s’imposaven». Rosell va replicar que «ho estem analitzant i haurem d’intentar que totes les parts estiguin d’acord».
Seguint amb els precs, l’advocat també va fer esmena a la negociació en l’acord d’associació que està tenint el Govern amb la Unió Europea (UE). Sopena va mostrar la seva preocupació per «les negociacions sobre el lliure establiment de les professions i la lliure prestació de serveis per l’impacte que pot tenir en la nostra professió». El degà va expressar que la voluntat per part del col·legi és que «sigui un terreny en el qual la nostra professió sigui un marc d’oportunitats». El titular de la cartera de Justícia va desitjar al respecte que «una vegada s’hagin pogut reunir, esperem que puguin sortir propostes coincidents per ajudar a les professions liberals com els advocats».
Jurament de càrrecs
Pel que respecta al mateix acte, aquest va iniciar amb una ponència de Marc Carrillo López, catedràtic de Dret Constitucional de la Universitat Pompeu Fabra, que va tractar sobre com s’havia aplicat el dret d’excepció durant la pandèmia als països de la Unió Europea i a Andorra, i si s’havia fet de manera efectiva des del punt de vista jurídic. A més, també es van col·legiar 14 nous lletrats que van realitzar el jurament durant l’acte. En representació d’aquests, l’advocada Vanessa Nogueira va fer un discurs recalcant que «és necessari un canvi cap a la digitalització per part de la justícia andorrana». Tanmateix, es va reconèixer a cinc professionals del sector per la seva tasca durant 25 anys en el sector i es va guardar un minut de silenci en memòria de dos col·legiats que van morir recentment.