Search
Close this search box.
L'opinió de:
Professora, investigadora i traductora

Covadonga

Una de les visites inesperades que hem realitzat durant les nostres vacances ha estat a Covadonga a Oviedo. I ja de pas també hem fet una ullada a Cangas d’Onís i el seu pont romà i hem menjat fabada asturiana en una sidreria. Ha estat un dia molt interessant i complet.L
Covadonga té tres aspectes importants a l’hora de visitar-la: la seva espiritualitat, la seva història i una naturalesa única. A l’ésser només una visita d’un dia no he tingut l’ocasió d’explorar l’últim aspecte íntegrament; però estigueu segurs que tornaré, encara que jo ja havia estat fa molts anys amb els Boys Scouts i per aquell temps, la naturalesa si va ser la prioritat, tot i que ja fa tant de temps que m’agradaria repetir. 
No us podeu imaginar la quantitat de gent que hi havia, per visitar la cova de la verge gairebé dues hores de cua i pels carrers de Cangas d’Onís no es podia ni caminar, i aparcar per veure el santuari va ser tota una odissea. Vam aparcar tan lluny que vam haver de caminar molt de temps per arribar-hi.
La història i la llegenda vinculen els orígens del Regne d’Astúries amb don Pelayo i Covadonga, lloc i protagonista d’una sèrie de successos, veritables per a uns i llegendaris per a altres, esdevinguts en els inicis del segle VIII i que van ser considerats com el primer moviment d’insubmissió de la cristiandat del nord d’Espanya davant el poder musulmà assentat a la Península des d’uns anys abans. La vall de Cangas d’Onís, els Pics d’Europa i la muntanya Auseva haurien estat testimonis de la rebel·lió liderada per don Pelayo, qui, poc després, protagonitzarà el llegendari episodi bèl·lic a la falda de la petita muntanya Auseva. Sent la gruta de Covadonga i la pròpia muntanya, situades a l’agrest paisatge dels Pics d’Europa, el bastió natural que donarà aixopluc a les gents que se van alçar contra el nou govern establert pels musulmans a la península. Així, el cronista català del segle XV Pere Tomic va reconèixer que don Pelayo va ostentar legítimament «el primer títol de rei d’Hispània». Un personatge tan conegut com misteriós, ja que poques certeses estan documentades sobre la vida de don Pelayo.
Pel que fa a la Santina o Verge de Covadonga, es creu que el rei don Pelayo i els cristians, portarien amb si alguna imatge de la Verge, que van col·locar a la Cova per implorar la seva protecció o, potser, en agraïment després de la victòria obtinguda sobre els musulmans. 
Per descomptat, hem pujat als llacs de Covadonga, però no en el nostre cotxe ja que el pas per la carretera està restringit i només poden passar els autobusos que realitzen aquesta petita excursió. Així que hem pujat amb autobús però ha valgut la pena, ja que hem pogut gaudir d’un entorn natural admirable. I amb totes aquestes activitats ja hem arribat tard a l’hotel i ja ens hem recollit sense sortir ni tan sols a sopar. La veritat, és que estàvem molt cansats, però demà continuaran les nostres vacances i segur que amb molt ànim per seguir descobrint moltes altres coses. 

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu