El Grup de Delictes Tecnològics de la Policia ha tractat en el que portem d’any 40 notificacions d’alerta de possible explotació infantil en línia. D’aquestes, un 80% (és a dir, 32) s’han considerat greus, fet que demostra la preocupant tendència a l’alça dels darrers anys, ja que el 2019 es van registrar 40 avisos (els mateixos que fins ara) i el 2020 una vuitantena (tot i que més de la meitat van acabar resultant no greus). Es tracta de persones que viuen al país i que consumeixen pornografia infantil, independentment de la nacionalitat de les víctimes, ja que segons va ressaltar el cos d’ordre, «no tots els casos fan referència a infants andorrans». Sigui com sigui, és un fet tant il·legal com deplorable que cal perseguir institucionalment i social.
D’altra banda, i no menys preocupant, també creixen les denúncies. Si bé encara no hi ha un percentatge definitiu per enguany, no deixa de ser escandalós que al 2020 s’incrementessin un 185%, respecte a l’any anterior, suposant un total de 148. Aquest 2021 ja s’ha procedit a l’adminitració de 83, sent la majoria referents a l’esfera íntima i personal, així com a la usurpació d’identitat o els delictes informàtics que en un any en què s’han imposat el teletreball i les compres per internet, tampoc han parat de créixer.
A l’altra cara de la moneda, hi ha el phishing i el ransomware, amb dues denúncies cada un, ambdós casos amb xifres inferiors a les dels anys passats. En una situació similar es troben les estafes i la sextorsió que presenten nivells més baixos que els del 2019 i el 2020 en aquesta període de l’any. Malgrat el descens positiu, la Policia recorda que mai s’ha de facilitar informació confidencial a través d’internet i recomana canviar les contrasenyes dels comptes que tinguem. Sens dubte, consells obvis que sovint passem per alt i que hem de tenir present per evitar sorpreses no desitjades.