Search
Close this search box.
Laia Bautista

Els càmpings del país critiquen la permissivitat de l’acampada lliure

Els establiments troben a faltar l’habitual turista francès, malgrat l’increment d’arribades d’espanyols

«Acampar lliurament a la muntanya afecta els càmpings del Principat». Així de contundent va ser la responsable del càmping de Xixerella, que considera que les dues causes que més han perjudicat els càmpings aquest primer mes de vacances han estat, d’una banda, les autocaravanes que acampen a l’exterior dels seus recintes i, de l’altra banda, les restriccions sanitàries als països veïns. L’encarregada va mostrar el seu enuig afirmant que «no es fan controls a les autocaravanes que acampen a la muntanya» sense permís. Una preocupació que també van mostrar els responsables del càmping Valira d’Andorra la Vella, que van assegurar que «és un problema que ja fa temps que dura» i que consideren que «el comú no fa res al respecte». A més, un dels treballadors del mateix recinte va explicar que un dels motius pels quals tenen pocs clients, a més de ser una de les causes principals del tancament de molts dels càmpings del país, és la competència, segons ells deslleial, que fa un centre comercial situat a Sant Julià de Lòria. Aquesta cadena de supermercats ofereix aparcament gratuït a les autocaravanes estrangeres durant 48 hores, a més de zones habilitades per buidar i carregar aigua. Per aquest motiu, la responsable del càmping Valira va afegir que «a nosaltres se’ns exigeix un registre molt meticulós en comparació a aquest centre comercial que no té el mateix control». Així doncs, el problema que generen els vehicles que pernocten a l’exterior dels càmpings es veu reflectit en la baixa ocupació d’aquest primer mes de vacances, a parer dels mateixos establiments.

Segons tots els càmpings consultats per EL PERIÒDIC, el mes de juliol ha estat més «fluix» en comparació amb l’any passat i on més s’ha notat ha estat en el perfil dels visitants d’enguany. Des del càmping de la Borda d’Ansalonga i des del de Xixerella van assegurar que tot i que van tenir molts clients espanyols, «el turista francès és el que més ha fallat aquest any». D’aquesta manera, no només les acampades lliures d’autocaravanes perjudiquen l’ocupació als càmpings del Principat, sinó també les restriccions de França.

Tanmateix, molts d’ells van considerar que tot i els esdeveniments musicals que ha organitzat Andorra Turisme durant el mes de juliol, aquests no van afavorir gaire la demanda durant els caps de setmana. El càmping Valira, per exemple, només va emplenar fins a 50 parcel·les, tot i que tenen un pronòstic més positiu per al mes d’agost, ja que comencen a rebre reserves setmanals i no només de passants d’un dia, com així estaven tenint durant el mes de juliol.

Amb tot, i contràriament a l’opinió de la majoria de càmpings, els responsables del d’Ansalonga van assegurar que sí que han tingut una bona temporada aquest mes de juliol i que l’ocupació ha anat «força bé», sobretot, els caps de setmana. També van afegir que ells tenen campistes durant tota la temporada, és a dir, del mes de maig fins al mes de setembre, i per tant, l’ocupació que tenen actualment era força alta, malgrat les restriccions sanitàries vigents. Des del càmping d’Ansalonga consideren que un dels motius principals d’aquest juliol favorable ha estat la inauguració del rellotge solar a Tristàina, les visites a la Coma, a més de les diverses ofertes turístiques que tenen a prop del seu campament i que afavoreixen l’interès dels turistes. Així, a més del turista de proximitat habitual, també han rebut hostes holandesos, alemanys i italians. A més, van destacar que els turistes que venien era gent de pas sense reserva que majoritàriament s’allotjava només per una nit. 

El reglament/ Tot i la permissivitat del serveis comunals denunciada pels càmpings, cal recordar que l’acampada lliure, com a la majoria de països de l’entorn, està prohibida al Principat. De fet, segons es desprèn del Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), aquesta normativa està aplicada a totes les parròquies i menciona la prohibició explícita d’acampar amb vehicles camperitzats, caravanes i autocaravanes fora dels espais habilitats expressament per aquest ús. Cada comú té les seves pròpies competències en el reglament sobre l’estacionament d’autocaravanes i són les mateixes corporacions les que tenen el dret i deure de controlar-ho. Cal dir, però, que la franja horària d’estacionament per aquest tipus de vehicles no és la mateixa a cada parròquia. D’una banda, a Canillo, a la Massana i a Escaldes-Engordany, les autocaravanes poden estacionar per més de vuit hores consecutives al mateix lloc fora de la franja horària entre les 09.00 hores i les 20.00 hores, en canvi a Ordino, està prohibit aparcar després de les 22.00 hores fins a les 06.00 hores. D’altra banda, a Encamp, a Andorra la Vella i a Sant Julià de Lòria, no s’especifica un horari, però es prohibeix acampar fora dels espais habilitats per aquest tipus d’autocaravanes.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
Notícies destacades
Publicitat
Enquesta
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu