L’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra (APRA) ja ha començat a plantar el tabac d’enguany i preveu una caiguda del 50% de la producció en comparació amb campanyes anteriors. El motiu és evident. I és que el sector del tabac no és aliè a la crisi econòmica i social provocada pel coronavirus i durant els mesos més durs de la pandèmia el comerç es va veure obligat a aturar i això va afectar directament a la producció, que es va haver de reduir. L’aturada també ha afectat els treballadors, que si bé han pogut mantenir la feina amb el mateix nombre de persones en plantilla, han hagut de reduir la jornada laboral i, conseqüentment, els seus ingressos.
Tot plegat, però, sembla no preocupar el prisident de l’APRA, Xavier Coma, que ja ha viscut altres crisis i està convençut que quan hi hagi la tan desitjada reactivació econòmica i turística al país, el sector també es recuperarà.
Més difícil serà controlar brots de fongs i altres efectes adversos que puguin afectar les plantes, com la climatologia, tot i que l’associació ja s’ha posat mans a l’obra i, de manera preventiva, està en contacte amb l’Institut de Recerca de Catalunya per a actuar de la manera més ràpida i adequada en cas de complicació.
L’optimisme de Coma també es redueix quan es fa referència al futur del tabac. En un món en què cada vegada més la salut és una prioritat social, el consum de cigarretes va a la baixa. De fet, el mateix Coma considera que el tabac té «molts enemics», més enllà de les noves legislacions que puguin aparèixer per reduir-ne el consum en pro de la salut de les persones. Sigui com sigui, el cert és que la indústria continua generant molts beneficis econòmics i, mentre la situació no canviï per seguir les obligacions de l’acord d’associació, des de l’APRA seguiran lluitant pel benestar del seu sector.