La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS) està convençuda que el Principat ha de fer una aposta ferma per la diversificació econòmica per tal d’encarar un futur sòlid. En el balanç dels seus tres anys de mandat, el president de la Cambra, Miquel Armengol, va apuntar que «ja abans de la pandèmia, ens preocupava l’estancament del PIB i de l’oferta comercial; és una necessitat diversificar l’economia del país», i va considerar que l’establiment d’un aeroport en territori nacional és indispensable per tal d’assolir aquest objectiu.
«El neguit principal de la Cambra continua sent la diversificació econòmica d’Andorra i el desenclavament, i són els que ens fan més respecte d’aconseguir», va declarar el president preguntat per la premsa, afegint que «som optimistes, però creiem que tenim un futur insegur». Un horitzó que Armengol i la CCIS veien amb incertesa per elements com que «faltaran recursos per cobrir les jubilacions, i si no reconvertim el país, no ens en sortirem», apuntant també a la importància d’assolir més sobirania pel fet que el Principat «està entre dos països, que sovint ens limiten». Així mateix, i insistint en la necessitat de tenir més infraestructures de comunicació, Armengol va reiterar que «el nostre objectiu és desenclavar Andorra i una de les opcions, i creiem que la millor, és l’aeroport».
De fet, el projecte presentat per la Cambra fa unes setmanes per construir un aeroport a Grau Roig, ha anat despertant veus contràries al llarg dels dies, i fins i tot, comptaria amb un informe advers elaborat per l’Autoritat Aeronàutica Andorrana, respecte del qual, el president de la CCIS va dir que «el primer que he de dir és que hem tingut notícia de l’existència de l’organisme fa poques setmanes», i va defensar que el seu projecte s’ha elaborat amb el treball de «dues empreses molt bones». En qualsevol cas, la Cambra ha sol·licitat l’esmentat document per poder-lo analitzar.
D’altra banda, Armengol també va dirigir-se a l’excap de Govern, Toni Martí, que en una entrevista en un mitjà del país va apuntar que el projecte d’un aeroport al país l’hauria de desenvolupar el Govern. En concret, el president va dir que «el projecte es va iniciar quan el senyor Martí era cap de Govern i ens va dir que ho tiréssim endavant. I ho hem fet sols perquè nosaltres no tenim la pressió dels vots i ens devem a aconseguir la diversificació econòmica».
En definitiva, i per cloure la qüestió de la viabilitat o no del projecte de l’aeroport, Armengol va dir que calia esperar a l’informe definitiu, si bé la seva opinió era que «és un projecte estratègic: cal un aeroport dins d’Andorra, que el manem nosaltres i que estigui sota la legislació andorrana», i es va mostrar favorable a buscar un altre emplaçament si la zona escollida de Grau Roig finalment fos descartada.
Per cloure amb el tema de la diversificació i la importància de buscar més fonts d’ingressos, el president va augurar que, malgrat que el Govern va descartar apujar els impostos aquest mandat, s’hauran d’apujar en algun moment. No obstant això, Armengol va apuntar que «no es podrà gravar més els sectors que estan en caiguda o les empreses que cada vegada tenen més dificultats per arribar a final de mes, perquè sinó, acabaran ofegats».
Noves eleccions
La roda de premsa tenia una motivació de balanç de l’actual mandat perquè la Cambra de Comerç té previst celebrar unes eleccions a mitjans de maig, a les quals Armengol no té previst presentar-se per la reelecció. «Crec que els càrrecs de responsabilitat han de ser rotatius per aportar noves idees», va dir. D’aquesta manera, avui es publicaran al BOPA les primeres persones que presenten candidatura, tot i que es poden presentar fins dos dies abans del ple constitutiu.
Així, entre les principals fites que va destacar Armengol, hi havia: la creació del Tribunal d’Arbitratge i del servei de Resolució Alternativa de Conflictes; l’impuls per la creació de la zona franca; la proposta d’agilització de tràmits duaners; la candidatura per entrar a Eurochambres; l’aprovació del programa Fem empresa per donar suport al teixit empresarial; l’enquesta semestral amb el CRES per l’impacte de la Covid; les aportacions al Projecte de llei de regulació de l’establiment de preus mínims de venda de productes de tabac, entre d’altres.