L’Estació Transformadora Repartidora (ETR) de la Gonarda entrarà en funcionament després de l’estiu del 2023. Així ho va comunicar ahir el director d’Energia de FEDA, Marc Calvet, durant una visita a les instal·lacions que va comptar amb la presència de diverses autoritats i veïns de la zona. En aquest sentit, la principal funció de l’ETR és alliberar càrrega d’altres instal·lacions del país, així com permetre el desenvolupament i creixement de la xarxa de distribució de les valls del nord. De fet, la infraestructura, que es va qualificar de «tecnològicament molt avançada» respon a la transició energètica i es va dissenyar tenint en compte diversos criteris en l’àmbit d’integració paisatgística, de seguretat, de sostenibilitat i de respecte pel medi.
«Aquesta estació s’ha generat per donar sortida i cabuda a noves demandes d’energia», va assenyalar Calvet mentre assegurava que, precisament, l’ETR permetrà «el desenvolupament urbanístic de les valls del nord». En aquest sentit, la instal·lació és capaç d’arribar fins a un 28% del consum màxim d’Andorra per diversificar-lo i distribuir-lo entre la Massana i Ordino. «Tenim transformadors duplicats que ens permeten funcionar al 50% de la capacitat total. Si mai hi ha una incidència, podrem garantir la demanda necessària», va apuntar.
Per altra banda, i amb relació al rebuig que van manifestar alguns veïns de la zona a l’inici del projecte, Calvet va considerar que FEDA ha sabut donar resposta a totes les seves inquietuds i ha assolit tots els compromisos en l’àmbit d’integració paisatgística, seguretat i emissions acústiques. «El retorn per part del veïnat de la zona és de satisfacció», va afirmar el director d’Energia de FEDA. Així mateix, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va afegir que «és una porta oberta a entendre que aquestes infraestructures estan integrades, són sostenibles i, per tant, no han de preocupar la ciutadania».
Quant a la procedència de l’energia, Calvet va posar de manifest que, en aquest cas s’importa de centres de França i d’Espanya que disposen de certificats d’origen renovables. Tot i això, va recordar que un dels objectius és arribar a incrementar la producció nacional fins al 30%.
La infraestructura de la Gonarda, en aquest sentit, és una estació de transformació i repartiment d’energia elèctrica d’alta a mitjana tensió (de 110 quilowatts a 20 quilowatts). L’electricitat es transporta fins a l’ETR en alta tensió i s’hi transforma a mitjana tensió per poder-la distribuir a la Massana i Ordino. Tot i això, beneficiarà tot el país, perquè donarà resposta a les necessitats de demanda dels pròxims anys, tot alleugerint la càrrega sobre la resta d’estacions, i facilitarà la connexió de noves instal·lacions de producció amb renovables. A més, l’ETR utilitza aparellatge d’alta tensió amb tecnologia encapsulada instal·lat a l’interior que aporta una reducció d’espai fins als 1.300 metres quadrats. Els transformadors de potència han estat dissenyats en compliment de les normatives europees més exigents quant al medi ambient i es fa servir un oli èster sintètic biodegradable que aporta una major seguretat i respecte al medi.
Finalment, Calvó va indicar durant unes declaracions a la premsa posteriors a la visita de les instal·lacions que el país no va tard quant a la imposició de les mesures energètiques obligatòries. «Ara arriben els turistes i el fred, i és ara quan el consum serà important i haurem de fer un pas més», va manifestar la ministra, segons informa l’ANA.