Search
Close this search box.
L'opinió de:
Professora, investigadora i traductora

El Bici Lab

Aquest diumenge al matí vaig anar a veure el Bici Lab. M’hauria agradat poder haver anat a la inauguració, però el dimecres a la tarda faig classes a la UNED, de manera que he hagut de conformar-me de poder veure’l diumenge.

A la planta baixa es troba la mostra permanent que apareix dividida en diversos espais separats per diferents temàtiques: l’esport, la guerra, l’oci, la cultura, l’urbanisme, etcètera. A mi personalment, la que més m’ha agradat és la dedicada a l’esport. En aquesta mostra permanent apareix una barreja de bicicletes que ens mostra la seva evolució al llarg de la història i el paper que aquestes han exercit tant dins de la societat andorrana, com del ciclisme professional. En aquesta mateixa planta hi ha uns simuladors que permeten viure la sensació que se sent en estar pedalant per les valls i muntanyes i per les pistes més emblemàtiques del Principat.

La col·lecció presenta tota mena d’exemplars: des dels antecedents de la bici, les draisines, un rudimentari utensili amb un manillar i dues rodes en què el conductor s’impulsava amb els peus directament sobre el terra, fins a algunes peces actuals, com les modernes fat bikes, bicicletes de muntanya amb les rodes molt grans pensades per rodar sobre tota mena de superfície com ara la neu o les dunes. Al llarg del recorregut, podem anar observant bicis de tota classe: de passeig, infantils, tricicles, de competició, etcètera.

Aquest museu, doncs, presenta algunes de les peces que componen la col·lecció Riberaygua, formada per més de 300 bicicletes, algunes d’elles amb més de 200 anys d’antiguitat, i un centenar de cartells originals de fabricants de bicicletes i de les peces que les conformen. Es tracta d’una col·lecció familiar iniciada cap al 1970 per Bonaventura Riberaygua la qual, actualment, continuen el seu fill i el seu nét.

Pel que fa a la primera exposició temporal del museu, la qual romandrà en ell durant un any sencer, rep el nom de La dona i la bicicleta. Per tant, aquesta mostra ens explica, mitjançant algunes històries de dones, com aquest vehicle les ha ajudat a la seva emancipació. A més d’impulsar-les en el transcurs de la cursa empresa per aconseguir la igualtat entre el ciclisme professional. 

No és només un lloc per als amants de la bicicleta i la cultura ciclista, és sobretot un espai de reflexió per explorar els beneficis de la bicicleta per a la salut, tan física com mental; i, a més, per mostrar la seva utilitat com a element sostenible de mobilitat dins d’entramats urbans densos com seria el cas d’Andorra. Per tant, us aconsello a tots anar a visitar-lo així que tingueu una oportunitat. 

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND
- Secretària general de l'Institut Andorrà de les Dones -

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu