«Si a una persona li poden fer por els petards, imaginat als gossos que escolten el doble que nosaltres». Aquest és l’argument amb què l’etòloga Noemí Mayoral va explicar a EL PERIÒDIC sobre com se senten els gossos davant una nit com la revetlla de Sant Joan. I és que durant aquests dies arriba el pànic, tremolors, el cor bategant a mil per hora… això és el que viuen cada vegada que es tira un petard, sigui per una festa major o perquè s’ha guanyat un partit de futbol.
Per aquest motiu des d’AniCura Món Veterinari, amb la col·laboració d’Hive Five Andorra i GosSOS, es va organitzar un taller per tal de donar les eines necessàries als propietaris de gossos amb l’objectiu d’ajudar-los la nit de la revetlla.
TALLER
Sota el nom ‘No més por als petards’, l’etòloga Noemí Mayoral va explicar als assistents quines són les causes d’aquestes pors als sorolls, d’on poden venir, la simptomatologia perquè puguin saber si és normal o no i el tractament oportú que necessitin.
CAUSES
Mayoral explica que la primera causa i la més comuna és per un motiu més biològic «nosaltres sentim aproximadament fins a uns 30 milercis i els gossos senten fins a uns 45 milercis, per tant, estan captant un rang de freqüències de més del doble del que captem nosaltres». El segon motiu seria que el can hagi viscut alguna experiència traumàtica «li pot haver esclatat algun petard al costat». L’última causa és que el gos de petit no hagi socialitzat bé i que tingui unes carències d’estimulació i que, per tant, un cop adult no s’ha pogut adaptar bé amb aquest tipus de soroll.
REACCIÓ
En els casos lleus, els gossos en escoltar un petard, s’espanten i s’intenten amagar «si estan a dins de casa, busquen alguna habitació on refugiar-se que sol ser el lavabo. En els casos més extrems no només busquen amagar-se, comencen a respirar amb freqüències més elevades, el cor comença a bategar més fort, tenen dilatació de pupil·les, poden a arribar-se a fer pipí i caca i ploren. Molts es bloquegen i no saben cap a on anar», explica Mayoral.
EINES
Els propietaris per a alleugerar la situació, són adaptar la casa al màxim possible perquè estigui més tranquil, després vindrien dietes i nutricèutics per ajudar a fer que estiguin més relaxats, i en els casos més extrems ja es parlaria de psicofàrmacs. Mayoral recorda que els resultats del taller depenen molt de les circumstàncies i el context en el qual es troba el gos, però sí que millora la situació significativament.
El problema real per l’etòloga, és un altre.«No és només la nit de Sant Joan, sinó que una setmana abans es tirin petards, perquè no hi ha una previsió i, per tant, els propietaris de gossos no es poden avançar a la situació». Mayoral denuncia que s’hauria de notificar als propietaris de gossos i en les hores que passarà perquè puguin prevenir-ho.