L’Associació de Dones d’Andorra (ADA) i la Federació Andorrana de Futbol (FAF) duran a terme una sèrie d’actes conjunts per a celebrar el Dia Internacional del Futbol Femení el pròxim dimarts 23 de maig, amb l’objectiu de reivindicar i impulsar el paper de la dona en el món de l’esport i concretament en el futbol, promovent una pràctica igualitària i trencant amb els estereotips dels esports catalogats de masculins.
L’activitat tindrà com a centre neuràlgic Escaldes-Engordany i començarà a les 15.30 hores al Pavelló del Prat Gran amb un partit amistós de futbol sala entre dos combinats de jugadores internacionals i personalitats de diversos sectors del país.
La presidenta de l’ADA, Mònica Codina, i la directiva de la FAF, Anna Pazos, encapçalaran a les 18.30 hores una visita a l’exposició Història del futbol femení a Andorra ubicada al centre comercial Illa Carlemany.
Per acabar, a les 19.30 hores, l’hotel Delfos acollirà una taula rodona sota el títol La dona en el món del futbol a la qual hi participaran la jugadora del Vila Reial i internacional andorrana Tere Morató; la vicepresidenta institucional i portaveu del FC Barcelona, Elena Fort; l’ambaixadora del futbol femení de la FAF i jugadora internacional Marina Fernández; l’exjugadora de les Megadones, entrenadora i formadora, Montse Sánchez, i l’àrbitre andorrana de la Lliga Multisegur, Marta Sanjuan.
Codina va manifestar durant la roda de premsa d’ahir que «hem volgut donar continuïtat a l’acció conjunta que vam fer a l’octubre, amb un vídeo motivacional en el Dia Internacional del Futbol en les Nenes. Dins del món del futbol encara hi ha molt camí a recórrer per a promoure una pràctica igualitària en esports masculinitzats, com ho és el futbol».
Dades al país / Andorra disposa a les seves lligues nacionals de 156 jugadores amb llicència repartides en 16 equips, a més de 32 fèmines que formen part del cos tècnic d’algun equip. A més, dins l’estructura dels equips Enfaf, hi ha 4 equips femenins de futbol i un de futbol sala, que mouen unes 75 jugadores. Dins del seu Pla Estratègic 2021-2024, la FAF treballa des de fa gairebé una dècada per continuar potenciant el futbol femení amb projectes consolidats com ara el Campus d’estiu, amb una mitjana de més de 80 noies per edició o el nou Playmakers, en col·laboració amb UEFA i Disney. En total, prop de 300 fèmines practiquen futbol amb la FAF cada any, una xifra que augmenta dia a dia.