Joan Ramon Crespo i la seva dona Susana són els fundadors i instructors d’Andorra Krav Maga, la primera escola que imparteix aquesta disciplina al país. Una disciplina pensada per a l’autoprotecció i la protecció de tercers i que guarda el seu origen a l’Israel.
–Què és exactament el Krav Maga?
–El Krav Maga és un sistema de tàctiques defensives i que estan específicament pensades per a la defensa personal al carrer. El seu origen està en l’exèrcit israelià, però cal diferenciar entre el Krav Maga militar, policial i civil. Aquesta última vessant és la que més ensenyem a la nostra escola del Bloc Cafè i és on entrenem les agressions més freqüents, tot incrementant-ne la dificultat a mesura que anem adquirint habilitats i experiència en la lluita cos a cos.
–D’on va néixer la idea de crear una escola així al Principat?
–Tot va començar l’any 2006, quan em vaig iniciar com alumne al Krav Maga per motius professionals. Amb els anys em va començar a interessar la vessant d’instructor i la Susana, la meva dona, em va engrescar per a posar en pràctica els meus coneixements a gent que n’havia sentit a parlar i volia aprendre. De fet, és ella qui està darrere de l’origen de crear la nostra escola i actualment som tots dos els que donem formació. Em sento molt orgullós de dir que la meva dona és la primera dona a Andorra en ser instructora de Krav Maga.
–Quin tipus de classes ofereixen?
–Nosaltres fem classes dirigides i particulars, siguin civils o professionals. No obstant això, també hem impartit alguns cursos, seminaris i formacions específiques per a professionals tant a Andorra com a Espanya.
–I com estan dividides?
–Hi ha classes dirigides als joves d’entre deu i catorze anys, mentre que a partir dels quinze els entrenaments ja es fan amb els adults.
–Amb quants alumnes compten en l’actualitat?
–Entre joves i adults… prop de seixanta persones. A més, cada temporada veiem més noies que venen a practicar a la nostra escola, sobretot estudiants que tenen previst estudiar fora del país.
–El Krav Maga és una disciplina pensada per a la defensa personal, però fins a quin punt està feta per a competir?
–Com tu dius, no és el seu objectiu. El Krav Maga no permet cap mena de competició, sinó que la seva pràctica està enfocada a l’autoprotecció i la protecció de tercers, com per exemple a les persones que estimem. Posem el cas que estem al cotxe i ens volen prendre el vehicle a punta de pistola. Si estem sols, la millor opció seria donar les claus i deixar fer a la Policia i a les assegurances. Però i si a l’interior del vehicle hi ha la nostra família? Aleshores és quan el Krav Maga ens pot ser d’utilitat per a actuar. D’altra banda, en una competició hi ha normes, àrbitres, entrenadors… al carrer res de tot això existeix. La nostra disciplina està composada de moltíssims cops que en una competició oficial estarien absolutament prohibits.
–Quin balanç fan de tots aquests anys d’ençà que van començar?
–El balanç és molt satisfactori. Hem vist a molts joves i adults evolucionar molt positivament i aviat començarem a tenir els primers instructors que emanaran de la nostra escola. Ens omple d’orgull veure com nens i nenes que han vingut amb problemes de bullying, per exemple, han agafat amb el Krav Maga la pràctica i la confiança suficients per a afrontar amb èxit aquesta situació.
–Tenen pensat algun projecte per a un futur?
–Ens agradaria tornar a organitzar seminaris al país amb mestres de renom internacional, com ara John Whitman, qui va ser Cinturó Negre 6è Dan i creador de Krav Maga Alliance, l’escola de qui Andorra Krav Maga se sent orgullosa de pertànyer.