L'opinió de:
Dietista i nutricionista

Mites sobre nutrició. No tot el que creiem es basa en la evidència científica actual!

En nutrició continuen circulant idees que, tot i ser molt populars, estan desactualitzades o no tenen base científica sòlida. Fins i tot, alguns mites poden portar-nos a fer canvis que no afavoreixen la nostra salut. Revisem els més habituals.

1. Productes ‘light’ i edulcorants. Tot i que prometen ajudar a controlar el pes, poden alterar la percepció de la dolçor, estimular el desig de menjar i afavorir l’excés de consum. A més, sovint són productes més processats que l’original.

2. Els ous fan pujar el colesterol. Avui sabem que el colesterol dietètic no determina directament el colesterol sanguini en la majoria de les persones. L’ou és un aliment amb alta densitat nutricional i forma part d’una alimentació saludable.

3. Llegums i ferro. Tot i contenir ferro, és ferro “no hemo”, amb una absorció molt inferior al ferro “hemo” de la carn, el peix o els ous. Es pot incloure en l’alimentació habitual si es tolera bé, en combinació amb cereals com l’arròs.

4. És recomanable menjar sis cops al dia. Menjar moltes vegades pot augmentar els pics de glucèmia, augmentar la sensació de gana i les calories totals, mentre que 3 àpats complets, variats i equilibrats solen ser suficients.

5. Monodietes. Prometen “depurar” l’organisme o ajudar a perdre pes, però només provoquen pèrdua de líquids i efecte rebot. Generen dèficits nutricionals i una relació poc sana amb el menjar.

6. “Tots els carbohidrats engreixen”. El problema no són els carbohidrats en si, sinó els refinats i ultraprocessats. Els carbohidrats de qualitat —tubercles, fruita de temporada, verdures, llegums— tenen un paper important en la salut.

7. “La proteïna vegetal té el mateix valor biològic que la proteïna animal.” La proteïna vegetal pot ser molt saludable, però té un perfil aminoacídic menys complet i una biodisponibilitat inferior. Es pot compensar combinant fonts vegetals, però el valor biològic no és exactament equivalent.

8. Els cítrics són els reis de la vitamina C. En contenen, però no són els aliments més rics: el pebrot vermell cru o el julivert els superen àmpliament.

Els mites persisteixen per la desinformació, la simplificació excessiva i el pes de la tradició. Per evitar confusions, la millor estratègia és assessorar-se amb un dietista-nutricionista col·legiat, un professional format i actualitzat que pot oferir criteri i informació basada en evidència.

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Comparteix
Enquesta
Publicitat
Editorial
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat
QualificAND

Inés Martí

Andorra Telecom reforça el seu compromís amb l’educació tecnològica a través de la robòtica.

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu