Com altres anys passats, aquest també vaig assistir, acompanyada del meu marit, a la benedicció dels palmells aquest diumenge passat. En aquesta ocasió, a causa de les obres que s’estan realitzant a la plaça del Poble, l’acte religiós va tenir lloc al porxo del Comú d’Andorra la Vella i va estar acompanyat per la pluja. No obstant això, va assistir molta gent.
Per tant, aquest diumenge passat va començar la Setmana Santa. La celebració religiosa del Diumenge de Rams coincideix sempre amb el quart diumenge de Quaresma. Per aquest motiu es tracta d’una celebració de caràcter mòbil, la data de la qual varia cada any.
Aquest dia marca el començament del viatge cap a la Passió de Crist, és a dir, el seu patiment i la seva mort a la creu. Encara que la multitud va aclamar Jesús com a rei, aviat aquesta mateixa multitud seria la que el rebutjaria i demanaria la seva crucifixió, un contrast que ressalta el caràcter paradoxal de la missió de Jesús: un rei que, segons s’afirma, va venir a patir per la salvació del món.
Diumenge de Rams, per tant, es commemora l’entrada triomfal de Jesús de Natzaret, muntat a lloms d’un ase, a la ciutat de Jerusalem, en el seu camí cap a l’històric temple d’aquesta ciutat, poc abans de la seva passió, mort i resurrecció. Jesucrist entra, triomfant, però humil, al costat dels seus deixebles, enmig d’una multitud que l’aclama i el reconeix com el Messies i el fill de Déu, ja que els seus miracles ja eren coneguts a tota la Terra Santa mentre crida: “Hosanna! Beneït el qui ve en nom del Senyor, el Rei d’Israel!”. A més, a la vegada que cridava, la gent va començar a dipositar els seus mantells i branques d’arbres a terra davant seu. Per això, en aquesta data els catòlics acudeixen a les esglésies per beneir els seus palmells o branques d’olivera. L’ús d’aquests rams de palmell i olivera té un profund significat simbòlic. El palmell és un símbol de victòria i l’esperança d’una nova era, mentre que l’olivera representa la pau i la reconciliació. L’olivera sempre va ser símbol de pau i d’esperança, des del colom que va arribar a l’arca de Noè amb una branca d’olivera, fins aquell dia a Jerusalem.
Els dies que el precedeixen i que conformen amb ell la Setmana Santa són el Dilluns Sant en què es commemora quan Jesús, enmig de dies decisius, revela què radica la seva autoritat sobre el gènere humà i tota la creació.
Dimarts Sant constitueix un moment de preparació per al Tridu Pascual. En aquesta jornada es recorda els moments en què Jesús va haver d’enfrontar els seus acusadors i aquells que tenien el poder de condemnar-lo.
Dimecres Sant és un dels dies més rellevants d’aquesta setmana perquè es recorda la traïció de Judes contra Jesús.
Pel que fa al Dijous Sant, aquest es rememora l’Últim Sopar de Jesús amb els seus apòstols, com a gest de comiat.
Finalment, el Divendres Sant es destina a la Passió de Crist, que va portar a la seva mort a la creu. .
Profesora, investigadora i traductora