- Els americans van ser rebuts amb efusius aplaudiments, com en el film ‘Bienvenido, Mr. Marshall’
ROBERTO RUIZ
Dos dels supervivents de l’accident aeri i membres de la marina dels EUA ocorregut fa 50 anys a Sierra Nevada van tornar dijous a Jerez del Marquesado, on es van reunir amb alguns dels veïns del municipi granadí, ja ancians, que van participar en el seu rescat. En una multitudinària commemoració, que va comptar amb la presència de l’ambaixador dels Estats Units a Espanya, Alan D. Solomont, uns emocionats James Frank Zaio i Francis John Rup van agrair als seus rescatadors i al poble de Jerez la solidaritat i la valentia demostrades que els van permetre sortir amb vida de la serra.
L’accident es va produir al març de 1960, quan un avió de quatre motors nord-americà que procedia de Nàpols es va estavellar a uns 2.600 metres d’altitud en plena Sier- ra Nevada. Tots els ocupants van poder ser rescatats il.lesos o ferits pels habitants de Jerez. “És motiu de gran emoció poder donar-los les gràcies, des del fons dels nostres cors, a la gent que va salvar les nostres vides”, va assenyalar Zaio, que després de cinc dècades va tornar al costat del seu company Rup molt a prop del lloc on es va produir l’accident, en el qual van ser rescatats 22 marines més.
L’ambaixador nord-americà va elogiar també la labor d’aquests vilatans, als quals va qualificar com un tipus especial d'”herois”, perquè es tracta de persones normals que van protagonitzar un fet “extraordinari”. Durant l’homenatge, que va marcar l’inici d’una sèrie d’actes commemoratius que se celebraran fins al proper 7 de setembre, hi van participar a més algunes de les persones que van ajudar a rescatar els accidentats, que van rememorar algunes de les experiències viscudes.
“Els laments d’aquells homes es van tornar somriures, si va haver-hi dificultats, aquestes van quedar difuminades per la satisfacció mútua”, va recordar un portaveu dels rescatadors, que es van mostrar “orgullosos” del feliç desenllaç del que va poder ser una tragèdia. Per la seva banda, l’alcalde de Jerez del Marquesado, Antonio Gámez Martos, es va referir a altres rescatadors ja morts i va assenyalar que l’esdevingut “s’apropa al miracle”, la qual cosa va atribuir a la verge patrona del poble.
“No hi ha barreres en el temps ni en la distància per enfortir els llaços d’amistat”, va manifestat el regidor davant d’una atapeïda plaça, que a les properes festes serà utilitzada per als toros i en la qual van ressonar els himnes d’Espanya i dels Estats Units. Com si es tractés d’una escena de la pel.lícula Bienvenido, Mr. Marshall, els nord-americans van ser rebuts amb efusius aplaudiments pels vilatans, que no van dubtar a fotografiar-se amb alguns marines, complimentar-los amb productes típics de la terra i balls locals, i decorar alguna que una altra balconada amb la bandera de les barres i estrelles.
EN ELS PROPERS
dies, també s’inaugurarà el recor- regut, de dificultat mitjana-alta i uns dotze quilòmetres, dissenyat amb el mateix recorregut que els homes d’aquesta terra van fer per rescatar els marines amb vida a la matinada d’una intempestiva nit de març de 1960. Va ser el 8 de març de 1960 quan un avió nord-americà procedent de Nàpols i amb destinació a Rota va patir un accident a
Sierra Nevada, en la cota aproximada dels 2.600 metres d’altitud, al terme municipal de Jerez del Marquesado.
Tots els ocupants van sobreviure al greu accident aeri, alguns il.lesos i altres ferits de diversa consideració, però no hi va haver ni una sola víctima mortal. Enmig de la foscor de la nit, amb neu i fort torb, part del poble de Jerez del Marquesado i la seva comarca es va mobilitzar solidàriament i, posant en risc les seves vides, van rescatar i van evacuar tots els ocupants amb vida.
Periodista. redaccio@andorra.elperiodico.com
Per a més informació consulti l’edició en paper.