Search
Close this search box.

La morositat: un fenomen a l’alça

  • L’INCREMENT DE LA XIFRA D’IMPAGATS REFLECTEIX LA CRUA REALITAT ECONÒMICA

EDITORIAL

En períodes de dificultats econòmiques, agafen rellevància fenòmens molt perjudicials com el cas de la morositat, que metafòricament parlant se la podria considerar com la germana gran de la crisi.

I és que si a dia d’avui el sector públic té enormes dificultats per buscar noves vies de recaptació d’ingressos que permetin equilibrar una balança que cada vegada està més inclinada cap al costat de la despesa, a més es troben amb recurrents impediments com ara el d’aquells que els toca pagar i no paguen. Tal com expliquem en l’edició d’avui d’aquest rotatiu, els comuns van sumar durant l’any passat més de 2,5 milions d’euros en impostos impagats. Així, malgrat que algunes administracions han optat des de fa dos anys per la congelació d’algunes de les taxes tributàries per alleugerir la càrrega impositiva dels seus ciutadans i empreses en la delicada etapa de conjuntura econòmica, molts residents no han satisfet els impostos que els pertocava i, en conseqüència, això s’ha traduït amb una manca significativa d’ingressos per a les corporacions locals.

Si bé la lluita contra la morositat és un combat més que difícil, no s’han d’oblidar les eines tradicionals per mirar de minimitzar el problema. Un dels camins possibles, que també guia l’acció de moltes altres qüestions, no és altre que el de la prevenció. És a dir, abans de decidir si cal apujar, abaixar o congelar els impostos, primer s’han de posar els mitjans per garantir que podràs recaptar els que apliques fins al moment. Per això una anàlisi del perfil del deutor podria contribuir a facilitar aquesta tasca. Igualment, una vegada s’ha produït l’incompliment és vital agilitzar el procediment de la reclamació judicial, ja que el temps és un factor estratègic essencial, perquè el problema que causa l’impagament generalment tendeix a agreujar- se, sobre tot en situacions de crisi econòmica, i es reduiran les possibilitats de cobrament. També s’ha de diferenciar molt clarament entre el morós professional –aquell que actua al marge de la llei per sistema– i el morós diguem-ne que ocasional, és a dir, aquell que circumstancialment no pot fer front a les obligacions tributàries. Amb tot, també és cert que davant de la morositat sovint es posa de manifest la falta d’instruments per defensar-se d’aquesta xacra per aquells que la pateixen, en aquest cas els comuns. Per reduir la problemàtica, es faria un pas endavant si s’oferissin més recursos perquè la justícia actués amb més rapidesa davant d’aquestes situacions.

I el més preocupant de tot és que l’alça de la morositat és un indicador que dibuixa, sense distorsions, la crua realitat econòmica en què es troba el país.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Jordi Castellet i Sala
Fabiola Sofia Masegosa
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu