Amb la constitució ahir dels nous comuns, el Govern d’Antoni Martí ja pot treure l’agenda i mirar de posar data a l’anunciada reunió amb els set cònsols per abordar, d’una vegada per totes, el debat de les competències i les transferències per part de l’Estat. Un debat que, tot sovint, es planteja des del punt de vista de l’eficiència i l’estalvi pressupostari, però que finalment ha de repercutir en la qualitat del servei que s’ofereix a la ciutadania.
Quan els comuns de parròquies veïnes es plantegen mancomunar determinats serveis, ho fan perquè, amb un cost menor per a cadascuna de les administracions implicades, es pot obtenir un resultat igual o millor. Al Principat ja hi tenim experiència: la recollida selectiva entre Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, la deixalleria comunal per a Ordino i la Massana o la central de compres conjunta, també per a aquestes dues parròquies, són alguns exemples de serveis mancomunats.
Durant la passada campanya electoral, tant Rosa Ferrer com l’aleshores candidat de Demòcrates per Andorra a la capital, Carles Torralba, van parlar de la necessitat de tirar endavant noves experiències de mancomunitat, «tant en horitzontal com en vertical», és a dir, tant amb el Comú veí d’Escaldes-Engordany com amb el Govern.
Tot i que no és el mateix cedir competències que mancomunar serveis amb l’administració que jeràrquicament és superior, els objectius que es persegueixen són els mateixos: optimitzar la gestió, obtenir millors preus, garantir uns serveis de qualitat similar a tots els ciutadans.
Quan s’abordi pròpiament el debat de competències, alguns serveis dels quals hi ha la intenció de replantejar-ne la titularitat són el Servei d’Atenció Domiciliaria, les guarderies o la gestió urbanística. Com a mínim, això és el que ha anunciat Martí, que assegura que el seu posicionament no ha canviat des que era cònsol d’Escaldes-Engordany.
Sobre les transferències, caldrà veure què passa amb els nous impostos. I és que el Govern no està d’acord que les transferències als comuns hagin d’augmentar automàticament, en la mateixa mesura que augmenten els ingressos de l’Estat gràcies al nou marc tributari.
No serà fàcil arribar a acords, i és que, al darrere del debat de les competències i les transferències, hi ha la mateixa concepció de l’organització territorial i administrativa del país. Ara bé, per difícil que pugui ser, mai no havia estat tan fàcil: el cap de Govern té de la seva part els set cònsols –fins i tot els que es presentaven sota sigles que no eren les de DA. Vaja, si ens disculpeu el to dramàtic, es pot dir que és ara o mai.
Per a més informació consulti l’edició en paper.