Si tinguéssim que pensar sobre el nostre sistema democràtic i com funciona políticament a casa nostra, podríem contestar sense massa problemes que ho fa de forma automàtica. Ho confirma el fet de que practiquem el nostre sentit democràtic com a societat civil quan se’ns demana i la resta del temps som apàtics, desinteressats i no volem córrer cap tipus de risc.
Votem quan toca i fins la pròxima vegada. Tot prefigurat i organitzat. Actuem políticament de forma automàtica. No fem altra cosa que votar i només uns quants que diuen parlar en nom de tots per elegir als que ens han de representar a tots.
La nostra societat, per això, malgrat sembli normal és estranya. Per un costat demanem un fort intervencionisme defensant les nostres coses i no fem el mateix amb les coses dels demès. No deixa de ser una mena de cinisme democràtic del que ens hauríem de curar. Assumim una actitud de consum polític però ens estalviem el costos de l’aplicació que deixem fer a uns altres, precisament els que sempre apareixen en totes les conteses electorals. Tenim idees autènticament reformistes, almenys ho diem, però ens desinteressem de la política tot l’any i només votem cada quatre, per oblidar després la nostra decisió. ¿Ens hem preguntat alguna vegada si aquest automatisme ha donat la influència necessària perquè les coses puguin canviar? ¿Tenim control autentic sobre els polítics que votem?
Els ciutadans, els que voten, tenen la responsabilitat de valorar la representativitat dels candidats, no en funció de la persona, sinó de les idees i projectes. Sobra proteccionisme i manca rigor. Els veiem propers en el porta a porta, però llunyans la resta del temps. És un peix que es mossega la cua. El ciutadà no s’implica –nomes vota– perquè no pensa que serveixi de massa cosa i reforcem d’aquesta manera la part negativa del problema oblidant l’important. Un ciutadà indiferent és sempre tolerant. Ara hem de saber ser exigents. Els ciutadans no tenim altre horitzó que la democràcia, però no sabem valorar ni exigir la seva qualitat.
Una societat civil sense muscle democràtic fabrica elits que es caracteritzen per la baixa atenció de la responsabilitat i un rendiment institucional molt pobre per als temps que vivim, i necessitem d’un major perfeccionament en el desenvolupament institucional. Aquest és el punt de meditació abans de votar, i saber que malgrat la influència dels mercats els votans han de saber que poden reforçar la força dels polítics.
Per a més informació consulti l’edició en paper.