Semblava que hi havia un clam a favor de l’ampliació dels horaris comercials. Va ser l’arma de l’anterior oposició contra el Govern del PS i un dels principals reclams de la campanya de DA a les passades generals, i ha estat la primera gran actuació d’àmbit nacional que ha vist la llum.
Dimecres va sortir publicada la llei al BOPA, i per tant els comerços ja poden aplicar-la en tota la seva extensió, de set del matí a les 22 hores amb un màxim de 84 hores setmanals. La urgència per aprofitar el final de l’estiu i la Diada nacional de Catalunya (que aquest any cau en diumenge), no sembla que hagin estat elements suficients perquè el comerç estreni els nous horaris, amb excepcions.
La pressa política no coincideix amb el ritme que marquen els comerços, i entre aquests s’ha de distingir entre les grans superfícies i el negoci familiar, amb dues filosofies marcadament diferents de gestionar els negocis. I posats a fer distincions, la mateixa Federació d’Associacions de Comerços d’Andorra (FACA) admet obertament que els interessos no són els mateixos en funció de les zones o de la parròquies.
No només el Pas de la Casa té un tret diferencial perquè es nodreix bàsicament de visitants francesos. També Sant Julià de Lòria, porta d’entrada i de sortida, pot veure com una millor oportunitat allargar el tancament, tenint en compte que els turistes espanyols que fan el viatge de retorn poden aprofitar per acabar de fer les seves compres.
En definitiva, que els responsables dels comerços s’ho prenen amb calma, tot i que fa temps que són coneixedors dels canvis que s’han introduït amb la nova llei. La majoria s’agafen un temps d’adaptació o de reflexió per decidir com estructuren les plantilles i quina fórmula d’obertura al públic acorden finalment. És clar que les dates puntuals i tradicionalment de gran afluència ajudaran a crear un ambient més viu als carrers durant la nit, però l’objectiu final és que la mesura serveixi de revulsiu a un sector afectat directament per la caiguda del consum i el descens de turistes i excursionistes.
El petit comerç mereix una anàlisi a part. Molts d’ells funcionen gràcies al client nacional, i en aquest cas retardar el tancament no els hi suposarà cap gran benefici. Altres hauran de valorar si els hi compensa treballar més hores o contractar un empleat més.
Per tant s’haurà d’esperar uns mesos per fer un balanç exacte de l’efectivitat de la nova llei, i comprovar la resposta durant la temporada d’esquí. Qui de moment no es plantegen canvis són les guarderies comunals, també a l’espera de com evoluciona la demanda.
Per a més informació consulti l’edició en paper.