L’oci també forma part de l’oferta turística. Ben entès,és clar, de manera que doni oportunitat a aquells que es volen divertir i a aquells que volen descansar. No sempre és fàcil la combinació correcte perquè l’incivisme, encara que sigui minoritari, comporta molts problemes, sovint ratllant el delicte.
Sortosament Andorra encara gaudeix d’uns nivells de seguretat elevats i hi ha uns consciència col·lectiva que frena el mal pensament de què tot s’hi val. I un destí turístic ha de brindar d’activitats als joves el país i als milers de visitants que desitgin allargar la nit. L’actual reglamentació és obsoleta i necessita d’una revisió urgent, adequada als temps actuals i sense caure en els excessos. Episodis com el clàssic botellón o locals com els after hours són una excepció a Andorra, es podria dir que inexistents.
I és per això que cal prendre amb seriositat les demandes d’aquests empresaris que s’hi dediquen a l’oci nocturn, que donen vida a la nit i que ofereixen un complement més als turistes que a més de les compres, esquí o visites, busquen també diversió.
L’actual normativa estableix l’horari de tancament a les quatre de la matinada, tot i la permissibilitat que hi ha en dates assenyalades. Un altre punt que no es pot obviar és la classificació dels locals. Resulta paradoxal que hi hagi una limitació horària per a les discoteques, i que paral·lelament alguns bars o cafeteries baixin les persianes a la mateixa hora que ho fan els pubs, especialitzats en la clientela nocturna.
De moment sembla que les converses entre els empresaris del sector i el Ministeri d’Interior estan encaminades, i que el titular de la cartera s’ha mostrat comprensiu amb la majoria de peticions. Segons el sector, a falta de l’encaixada de mans que simbolitzi aquest acord, la coincidència de criteris amb el ministre permetrà a les discoteques obrir fins a la sis de la matinada els dies festius, i fins a les cinc entre setmana. Els pubs i bars musicals ho podran fer fins les quatre de la matinada en cap de setmana i una hora menys de dilluns a dijous. La tercera tipologia compren establiments de tot tipus de menjar , com restaurants, hamburgueseries, gelateries, grangers, bars-cerveseries i similars. Aquests tindrien l’hora límit a mitjanit.
És hora ja de fixar un ordenament i no únicament una restricció màxima. Cada negoci té la seva especificitat i la seva activitat concreta, i en cap cas poden ser tractats de la mateixa manera. I també els nous hàbits del públic majoritàriament juvenil s’allunyen de la normativa horària actual.
Per a més informació consulti l’edició en paper.