Search
Close this search box.

El fenomen d’una morositat a l’alça

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. ?Els articulistes exposen postures personals.

La morositat s’està convertint en un fenomen habitual. Fa anys només es feia pública la llista de deutors d’aquells que no abonaven les sancions de trànsit o d’aparcaments, que no té res a veure amb la morositat que estan actualment comprovant dia a dia les diferents administracions.

Els impagaments tenen un origen clar que s’ha de buscar en la crisi, i per tant en la falta de liquiditat d’algunes empreses. Però les obligacions són les mateixes per a tothom, ara i quan Andorra gaudia d’una època de bonança econòmica. Les administracions van escasses de recursos i intenten per tots els mitjans cobrar el que està pendent. Per exemple, el Comú d’Encamp ha activat un pla per fer més efectiu el cobrament dels deutors i recaptar dos milions dels 4,4 milions d’euros que la corporació té en la llista de morositat. Els 2,4 milions restants estan pendents de resolucions a la Batllia.

Una altra actuació en marxa és la que han engegat quatre comuns per reclamar al Tribunal Superior l’execució dels deutes que han prescrit a la Batllia sense que hi hagi hagut cap moviment per reclamar els tributs als deutors. La prescripció es dóna a partir de tres anys, i en cas que el tribunal doni la raó als comuns haurà de ser el Govern qui hagi de satisfer aquests impagaments, que en el cas de la capital i de Sant Julià de Lòria ascendeixen a 400.000 euros per cadascun dels comuns, i en el d’Ordino a 70.000 euros.

Però n’hi ha més, con en el pagament de l’ISI que no satisfan algunes empreses, o els impagaments que afecten a la CASS. La parapública va donar a conèixer ahir a través del BOPA les resolucions de reclamació de deute a diverses empreses per cotitzacions impagades, que sumen un total de 139.941 euros, en concepte de cotització als titulars o representants legals de les empreses que no han pogut ser localitzats, i que han esgotat el període voluntari de pagament. No es tracta d’una gran quantitat de diners, però percentualment i en relació a l’exercici anterior denota un increment espectacular.

En alguns casos es pot entendre les dificultats que estan patint les empreses per fer front als seus pagaments i assegurar-ne l’activitat enmig d’aquest temporal econòmic, però alhora s’ha d’exigir a les administracions i, especialment a l’Executiu, que activi tots els mecanismes possibles per rebaixar la xifra de deutors que, com en el cas de l’ISI, perjudica a les empreses que sí fan l’esforç d’estar al dia amb les seves responsabilitats tributàries i que, per tant, treballen amb desavantatge en un mateix escenari on la competitivitat marca el ritme de l’activitat empresarial i comercial.

En aquest àmbit el Govern no pot demostrar fragilitat ni falta de control, perquè les regles del joc són les mateixes per a tothom. La fusió del departament de Tributs i de Duana ha suposat la creació de l’Agència Andorrana Fiscal i de Fronteres, que encara no està operativa al cent per cent, i que va ser constituïda per garantir el pagament dels diferents impostos i taxes. Les empreses que compleixen han de tenir la certesa que l’Estat també vetlla perquè tothom faci el mateix.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Marian Fernández
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu