- La mort del líder d’Al-Qaida obre un nou filó per als partidaris de la mentida sistemàtica
LUCÍA LEAL
La notícia de la mort d’Osama Bin Laden és l’últim filó per als escèptics d’EUA, un país aficionat a construir teories conspiratòries tan infundades com que Elvis Presley segueix viu o que l’home mai va arribar a la Lluna. Malgrat els aires triomfals amb què Washington va anunciar l’operació contra Osama Bin Laden, aviat va sorgir un batalló d’incrèduls que insisteixen, impertorbables, que el líder d’Al-Qaeda no està mort, o almenys, en què la mort no es va produir tal com la va explicar la Casa Blanca.
El discurs del president Barack Obama va ser rotund i el seu missatge, el que milions de nord-americans esperaven des de feia gairebé deu anys. Però per als adeptes a les teories de la conspiració, la frase «Osama bin Laden està mort» va sonar a gat per llebre. ¿Com va poder viure l’home més buscat del món en una mansió als afores d’Islamabad durant anys sense ser oposat? ¿Per què tanta pressa a tirar el seu cos al mar? I, sobretot, ¿per què s’ha decidit no publicar la fotografia del seu cadàver?
Batejats pels mitjans com deathers –en contrast amb els birthers que fa una setmana qüestionaven el lloc de naixement d’Obama– escèptics de tot Estats Units llancen des del dilluns aquestes i altres preguntes a través d’internet. De poc va servir que la pròpia xarxa terrorista Al-Qaeda confirmés el divendres la mort del seu líder: per als conspiradors, molts d’ells convençuts també que el Govern d’EUA va orquestrar els atacs de l’11-S, l’anomenada Operació Gerónimo no va ser més que una eina per impulsar la campanya de reelecció d’Obama.
«Bin Laden va ser capturat amb vida i està sent interrogat en alguna part del món», assegura Colin David Leach a la pàgina de Facebook Osama bin Laden NOT Dead, que compta amb més de 2.000 seguidors.
Per a molts altres, el líder terrorista va ser assassinat fa anys i roman congelat en algun lloc del món, mentre que a la pàgina web abovetopsecret.com, especialitzada en conspiracions, el consens està en què Al-Qaeda és una xarxa «creada per la CIA», la qual cosa invalida la seva confirmació de la mort. «Quan ens proporcionin proves concretes i verificables ho consideraré. Fins ara, tot han estat declaracions i rumors… i hi ha massa fonts que contradiuen la convenient història que ens explica Obama», escriu l’usuari «Wcitizen» en el fòrum de la web.
Encara que el clam de molts dels incrèduls sembla sorgir de la falta de proves, és «molt improbable» que les visions conspiratòries s’esfumin a cop de fotografies o documents oficials, segons Barna Donovan, professor de Comunicació a la Universitat de St Peter (Nova Jersey) i especialitzat en aquest tipus de teories. «No hi cap quantitat de proves, per suficients o sòlides que siguin, que pugui fer canviar d’opinió als qui creuen en aquestes teories», va assegurar a Efe Donovan.
Es tracta, segons el professor, d’un fenomen tan «fascinant» com a «preocupant», ja que ocupa a gent que se sent «tan alienada del sentir general del món» que necessita creure que «tot el que provingui d’una font oficial és automàticament una mentida». Però l’escepticisme no prové només dels internautes: hi ha, a més, una llista de comunicadors que van trigar poc a arquejar les celles davant la versió del Govern i repeteixen cada dia a les seves respectives audiències que no es fiïn de tot el que escolten.
Un d’ells és Alex Jones, un locutor de ràdio famós a Texas pel seu discurs conservador que va acompanyar la notícia de la mort de Bin Laden el diumenge amb la frase: «Amics, això és una completa i total faula». El fet que no hi hagi cos, que aquest fos llançat al mar, és l’«ingredient perfecte», segons Donovan, per assaonar una teoria conspiratòria, que, una vegada cuinada i reposada, té el potencial de durar «dècades». «Només cal mirar aquells que encara creuen que l’home mai va arribar a la lluna», recorda Donovan.
Per a més informació consulti l’edició en paper.