Search
Close this search box.

El Govern salva amb un crèdit RTVA

L?opinió del diari s?expressa només als editorials. Els articles exposen postures personals.

El Govern ha hagut de sortir al rescat de Radio Televisió d’Andorra i ahir va aprovar la concessió d’un crèdit per un import de 5,3 milions d’euros, tal com ha reclamat la direcció per fer front a una nova etapa sense arrossegar els números vermells.

Molts ciutadans es poden preguntar com en època de retallades generalitzades s’ha de recórrer a la caixa de diners públics –buida segons els seus responsables– per salvar de la fallida una empresa parapública que ha estat un model de mala gestió i de malbaratament durant tots els anys de la seva existència, una mala gestió que han acabat pagant els seus empleats en forma d’acomiadaments i els contribuents en forma d’un crèdit que no es tornarà mai, i que servirà només per eixugar les pèrdues acumulades per RTVA durant 12 anys. La parapública ja no pot recórrer als bancs per la seva condició d’empresa en fallida i només té l’opció de rebre una injecció de sanejament de diner públic. Això ho va reconèixer dimarts el seu director en la compareixença davant la Comissió Legislativa d’Economia per saldar els préstecs amb els bancs i començar de zero.

La voluntat de l’Executiu, tal com va assenyalar ahir el seu portaveu, Jordi Cinca, és mantenir una ràdio i televisió públiques, però que tingui una despesa adaptada a les dimensions del país, malgrat que va admetre que el pressupost de l’any vinent encara serà superior perquè tot i la reducció de personal, cal fer front a una renovació tecnològica. El ministre va afirmar que els pressupostos del 2013 i del 2014 seran encara elevats, però espera que de cara al 2015 la despesa de RTVA pugui començar a reduir-se.

L’any 2000 es va constituir la societat RTVA, SA. El resultat del primer any ja va deixar la societat pràcticament sense fons propis. L’any 2007 va entrar en vigor la Llei de societats anònimes de responsabilitat limitada on s’especifica que tenir els fons propis negatius és causa de dissolució, un fet que ja ha estat reiterat en els diferents informes del Tribunal de Comptes. El mateix any la llei de creació de la societat pública RTVA limita les operacions de finançament de la societat que no poden superar el 35 % dels ingressos per a operacions corrents. Aquest límit ja es va superar l’any 2007.

L’Executiu defensa que amb aquesta operació l’Estat no s’està endeutant més, ja que aquest deute s’ha anat acumulant i finançant durant els darrers sis anys, i que únicament està canviant de titular: fins ara era RTVA SA i ara ho serà directament el Govern, que és l’únic accionista. Els gestors de la ràdio i televisió públiques aposten per l’externalització i per invertir per modernitzar els equips, però encara queda per definir el model, que és en definitiva l’origen del problema que ara pateix.

Per a més informació consulti l’edició en paper.

Altres Editorials
Comparteix
Últimes notícies
Articles d'opinió
Fabiola Sofia Masegosa
Publicitat
Enquesta
Publicitat

No et quedis sense el nostre exemplar en PDF

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu